Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Ενδοοικογενειακή Βία 

Χωρίς αμφιβολία, η ενδοοικογενειακή βία δηλαδή η βία που παρατηρείται στα πλαίσια οικογενειακών ή συντροφικών σχέσεων, συνιστά ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά στις μέρες μας. Ο φόβος που έχουν τα θύματα να εκφράσουν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια και προστασία αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία στη δυσκολία αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως στις σε περιπτώσεις οικογενειακής βίας, η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά η αναζήτηση βοήθειας είναι ο τρόπος να βρείτε λύση και προστασία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Στο παρόν σημείο θα αναφέρουμε, τι ορίζει η νομοθεσία ως ενδοοικογενειακή βία.

Τι ορίζει ο νόμος 3.500/2006 για την Ενδοοικογενειακή Βία

Συγκεκριμένα ο νόμος 3.500/2006, ορίζει πως ενδοοικογενειακή βία χαρακτηρίζεται κάθε σωματική, σεξουαλική, η ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος, από τον νυν σύζυγο, τον πρώην σύζυγο ή από σύντροφο ή άλλα μέλη της οικογένειας. Μάλιστα, στο άρθρο 2 του νόμου 3500/2006 επισημαίνεται πως, η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται. Στην έννοια της ενδοοικογενειακής βίας, εντάσσεται κάθε μορφής βία και γενικά προσβολή της προσωπικότητας και όχι μόνο η σωματική βία. Ενδεικτικές περιπτώσεις βίας που εντάσσονται στην ενδοοικογενειακή βία είναι η ψυχολογική βία, η λεκτική βία, καθώς και η οικονομική βία, δηλαδή η αδικαιολόγητη στέρηση των απαραίτητων οικονομικών πόρων προς διαβίωση. Η τιμώριση του δράστη σε περίπτωση ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης, δηλαδή επί προκλήσεως από μέλος της οικογένειας σε άλλο σωματικής κάκωσης, η βλάβη της υγείας ή εντελώς ελαφράς σωματικής κάκωσης και βλάβη υγείας, μετά από συνεχή σκληρή συμπεριφορά, η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται είναι τουλάχιστον ενός έτους, ενώ σε περίπτωση που η πράξη είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα, κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον δύο ετών.

Διαβάστε Επίσης  Εξώδικο για συκοφαντική δυσφήμηση

Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας, το οποίο από οποιαδήποτε αιτία είναι ανίκανο να αντισταθεί, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και αν η πράξη τελέστηκε ενώπιον ανηλίκου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Στις περιπτώσεις των παρατεταμένων απομονώσεων του θύματος, δηλαδή στις μεθοδευμένες ενέργειες για πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία του θύματος, που μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχική βλάβη του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη και σε περίπτωση που το θύμα είναι ανήλικος επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Ο νόμος 3500/2006 αναφέρει πως ποινικό αδίκημα, δεν συνιστά μόνο η ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, αλλά και η οικογενειακή παράνομη βία και απειλή. Σε τέτοιες συμπεριφορές κατά τις οποίες μέλος της οικογένειας εξαναγκάζει, άλλο μέλος χρησιμοποιώντας βία ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο, σε πράξη παράλειψη ή ανοχή, χωρίς το θύμα να υποχρεούται προς τούτο, η φυλάκισή που επιβάλλει ο νόμος είναι τουλάχιστον έξι μηνών, ανεξαρτήτως από το αν το απειλούμενο κακό στρέφεται σε βάρος του ίδιου του θύματος ή κάποιου από τους οικείους του.

Εκ των αναφερθέντων συνάγεται πως, ο νόμος δεν εστιάζει μόνο στη σωματική βία αλλά και στην ψυχολογική παρενόχληση του θύματος ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιες είναι όμως οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε σε περίπτωση που είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

Aρχικά θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο με θάρρος και νηφαλιότητα, όσο δύσκολο και αν αυτό είναι. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η υποβολή μήνυσης κατά του δράστη, ώστε να κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος του. Υπάρχει και η δυνατότητα της ποινικής διαμεσολάβησης, η οποία στην πράξη είναι μία διαδικασία, ώστε να συμφιλιωθεί ο δράστης με το θύμα, κατά την οποία ο δράστης θα πρέπει να δηλώσει ανεπιφύλακτα πως δε θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας και γενικότερα θα συμπεριφέρεται στο θύμα, με σεβασμό και όχι βίαια.

Διαβάστε Επίσης  Νομική αντιμετώπιση Bullying - Εκφοβισμός

Η αμέσως επόμενη ενέργεια στην οποία θα πρέπει να προβείτε διά του συνηγόρου σας, είναι η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία θα ζητείτε να εκδοθεί δικαστική απόφαση, που θα διατάζει την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, τη μετοίκηση του, καθώς και την απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας, την εργασία σας, τις κατοικίες στενών συγγενικών προσώπων σας, τα σχολεία των παιδιών σας, και άλλους χώρους που συχνάζετε.

Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να ζητήσετε δια του συνηγόρου σας, να σας χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, η οποία είναι μία προσωρινή δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται ιδιαιτέρως συντόμως, περίπου δύο με τρεις μέρες από την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Ακόμη, έχετε τη δυνατότητα να ασκήσετε αγωγή κατά του δράστη, με αίτημα να σας καταβληθεί αποζημίωση, λόγω της προσβολής της προσωπικότητάς σας που υποστήκατε.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε περίπτωση που δράστης είναι ο σύζυγός σας, η ενδοοικογενειακή βία συνιστά τεκμήριο ισχυρού κλονισμού του γάμου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αγωγή διαζυγίου σας, ώστε να μπορέσετε να απεμπλακείτε από αυτόν τον δυσλειτουργικό γάμο. Προκειμένου να έχετε ικανές αποδείξεις στις δικαστικές διαδικασίες, θα πρέπει εφόσον είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να επισκεφτείτε νοσοκομείο ώστε να λάβετε ιατρικές γνωματεύσεις, που θα αναφέρουν την πρόκληση σωματικών βλαβών που δεχτήκατε. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να πραγματοποιήσετε μήνυση, θα πρέπει να καλείτε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να καταγραφούν κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να έχετε ικανό αποδεικτικό υλικό. Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι να βρείτε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να μιλήσετε με τους ειδικούς, ήτοι ψυχολόγους δικηγόρους και γιατρούς, για να προστατευτείτε αποτελεσματικά από τέτοιες επικίνδυνες ενέργειες σε βάρος σας.

Διαβάστε Επίσης  Διαφθορά στην Ελλάδα - Μορφές

Η νομική προστασία που σας παρέχεται με την νομοθεσία της ενδοοικογενειακής βίας, θα λέγαμε πως είναι πληρέστατη, ουσιαστική και αποτελεσματική.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η ενδοοικογενειακή βία εγκολπώνει κάθε είδους βία από μέλη της οικογένειας και όχι μόνο τη σωματική βία. Σε περίπτωση που είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή επικίνδυνης ή σκληρής συμπεριφοράς από μέλος της οικογένειας σε βάρος σας, θα πρέπει να κινηθείτε άμεσα, πραγματοποιώντας, μήνυση κατά του δράστη, ασφαλιστικά μέτρα με προσωρινή διαταγή για μετοίκηση αυτού σε περίπτωση που συγκατοικείτε μαζί του και να διεκδικήσετε την αποζημίωση σας, για την προσβολή της προσωπικότητας και την αδικοπραξία που τελείται σε βάρος σας. Είναι επιβεβλημένο να απευθυνθείτε πρωτίστως σε δικηγόρο, καθώς και σε ψυχολόγο, αλλά και σε νοσοκομείο ώστε να έχετε την πληρέστερη δυνατή προστασία απέναντι στο δράστη.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα