Δικηγόρος για Τροχαία Ατυχήματα Αθήνα

Αναμφίβολα η μάστιγα των ημερών μας. Αναλογιστείτε πως κατά μέσο όρο 800 άνθρωποι τον χρόνο στη χώρα μας κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αν προσθέσετε σε αυτή την εξίσωση και τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που μένουν μόνιμα ανάπηροι και το νεαρό της ηλικίας αυτών αμέσως καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα του ζητήματος για τη κοινωνία μας. Ο δικηγόρος για τροχαία ατυχήματα Κωνσταντίνος Καμουζής παρέχει άμεση συμβουλευτική για την δική σας υπόθεση.

Η νομική αντιμετώπιση ενός τροχαίου περιλαμβάνει τόσο το ποινικό σκέλος όσο και το αστικό σκέλος δηλαδή την αποζημίωση των υλικών ζημιών από ένα τροχαίο ατύχημα καθώς και της ηθικής βλάβης σε περίπτωση ατυχήματος ή της ψυχικής οδύνης σε περίπτωση δυστυχήματος.

Ο δικηγόρος που ασχολείται με υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων θα πρέπει να γνωρίζει έννοιες όπως η υπαιτιότητα, το συντρέχον πταίσμα, η μέθη καθώς και να μπορεί να συντάσσει δικόγραφο με ακρίβεια και πληρότητα για τη ζημία τόσο τη θετική όσο και την αποθετική αλλά και την ηθική βλάβη σε περίπτωση ατυχήματος ή τη ψυχική οδύνη σε περίπτωση δυστυχήματος.

Άριστη γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και των νομοθετημάτων ΓΠΝ/1911 και 489/1976(περί επικουρικού κεφαλαίου και γραφείου διεθνούς ασφάλισης), καθώς και της διάταξης του 937 Ακ για το βραχυχρόνιο (5 και όχι 20 έτη ) της παραγραφής από αδικοπραξίες.

 

Δικηγόρος Για Τροχαία με Πολυετή Πείρα στην Αθήνα

 

Τα τροχαία ατυχήματα αναμφίβολα αποτελούν, τη μάστιγα της εποχής μας. Κάθε τροχαίο ατύχημα έχει πληθώρα συνεπειών και χρειάζεται προσεκτικούς νομικούς χειρισμούς. Συνήθη ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς μετά από ένα τροχαίο ατύχημα είναι, το πως θα αποκαταστήσει τις υλικές ζημιές του αυτοκινήτου του, πως θα αποζημιωθεί για το γεγονός πως πλέον μειώθηκε η αξία του οχήματος του καθώς είναι πια τρακαρισμένο, πως θα αποζημιωθεί για τα εισοδήματα που έχασε κατά το χρονικό διάστημα που λόγω του ατυχήματος δε μπορούσε να εργαστεί, πως θα αποζημιωθεί για τα χρήματα που έδωσε για νοσήλεια και για για μετακινήσεις από και πρός τα νοσοκομεία και αυτή η οδύνη που βίωσε πως θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε χρήματα, είτε αν πρόκειται για αποκατάσταση ηθικής βλάβης σε περίπτωση τραυματισμού ή αναπηρίας, είτε για τη ψυχική  οδύνη που θα βιώσουν οι συγγενείς, σε περίπτωση που το τροχαίο είχε θανατηφόρα αποτελέσματα.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο παθόντας, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Eίναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν τα σωστά βήματα μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ώστε να διασφαλίσετε πως θα απεικονιστεί το συμβάν πλήρως και χωρίς καμία αλλοίωση. Συγκεκριμένα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας. Η δεύτερη ενέργεια σας θα πρέπει να είναι να καλέσετε την αστυνομία ώστε να γίνει από τα αρμόδια όργανα η καταγραφή του συμβάντος και των συνθηκών που οδήγησαν στο ατύχημα. 

Έπειτα, θα πρέπει να καταγράψετε τα στοιχεία του εμπλεκόμενου οχήματος και φυσικά του οδηγού του. Αυτό θα το κάνουν οι αρχές που θα καταφθάσουν στο συμβάν, αλλά καλό είναι να το πραγματοποιήσετε και εσείς. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να δώσετε έμφαση  στο να συλλέξετε τα στοιχεία των μαρτύρων που ήταν αυτόπτες επί του τροχαίου συμβάντος. Ακόμη, είναι σημαντικό να ληφθεί ικανό φωτογραφικό υλικό που να αποτυπώνει, όσο πιο πλήρως γίνεται τις βλάβες, τη θέση και τη κατάσταση των εμπλεκόμενων οχημάτων. Είναι σημαντικό να διαπιστώσετε πως τα αστυνομικά όργανα έχουν καταγράψει με ακρίβεια τα συμβάντα, καθώς πάντα υπάρχει περίπτωση ανθρώπινου λάθους. 

Μην αμελήσετε να δηλώσετε, οποιοδήποτε τυχόν τραυματισμό αισθάνεστε στα αστυνομικά όργανα. Σαφώς και θα πρέπει να έχετε επικοινωνία με την ασφαλιστική σας εταιρία και τον δικηγόρο σας. Σε περίπτωση τραυματισμών, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε το ΕΚΑΒ και το αμέσως επόμενο να καλέσετε την αστυνομία.

 

δικηγόρος για τροχαία

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ;

Aρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί πως πέρα από τις αυστηρές νομικές συνέπειες που προβλέπονται στην νομοθεσία, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή τοξικών ουσιών, καθώς η ικανότητα του οδηγού να πραγματοποιήσει αποφευκτικό ελιγμό ή έγκαιρη τροχοπέδηση είναι πολύ μειωμένη. Σε περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης το άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επισημαίνει,  πως απαγορεύεται η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος υπό την επήρεια οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών η φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα για οδήγηση. 

Σε περίπτωση που υπάρξει ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα, από 0,50 gr/l έως 0,80 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 ‰ gr/l εκπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου, επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ. Αν το αλκοόλ που βρεθεί στο αίμα του οδηγού κυμαίνεται από 0,80 gr/l έως 1,10 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή  κυμαίνεται μεταξύ των 0,40 έως 0,60 ‰ gr/l εκπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα 90 ημερών. 

Αν τώρα τα επίπεδα αλκοόλης υπερβαίνουν 1,10 gr/l  μετρούμενου δια της μεθόδου της αιμοληψίας ή βρίσκονται πάνω από 0,60 ‰ gr/l εκπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 1200 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Αν υπάρξει υποτροπή μέσα σε δύο χρόνια, επιβάλλεται για κάθε επιπλέον παράβαση 6 μήνες φυλάκιση, πρόστιμο 2000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα 5 ετών.

 Tι προβλέπει η νομοθεσία για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών;

Στο άρθρο 28 του κώδικα ναρκωτικών περί οδήγησης μεταφορικών μέσων προβλέπεται, φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και με χρηματική ποινή  από 200 ευρώ μέχρι 15.000 ευρώ, καθώς και  στέρηση από 2 μέχρι 5 έτη της άδειας οδήγησης του οδηγού οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου που βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Αν ήταν μάλιστα υπαίτιος απλής σωματικής βλάβης ενώ οδηγούσε υπό τη λήψη ναρκωτικών ουσιών,  του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτος. Σε περίπτωση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, η ποινή που επιβάλλεται είναι τουλάχιστον 2 ετών. Αν από τη πράξη του επήλθε θάνατος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 έτη.

 

Τράκαρα με ανασφάλιστο όχημα, πως θα αποζημιωθώ;

Αρχικά, θα πρέπει να μη πανικοβληθείτε. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στο βασικό πακέτο παροχών τους, τη κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα. Πάλι θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ενέργειες που αναφέρθηκαν, ώστε να γίνει ορθή καταγραφή του ατυχήματος και να συγκεντρωθεί το μέγιστο δυνατό αποδεικτικό υλικό, προκειμένου να αποζημιωθείτε.

 Σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και πάντοτε, είναι να έχετε μαζί σας ένα έντυπο φιλικής δήλωσης ή μια υπεύθυνη δήλωση. Σε περιπτώσεις εμπλοκής ανασφάλιστου οχήματος βοηθά πολύ. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να επέλθει φιλικός διακανονισμός η αποζημίωση σας θα προέλθει από το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και εποπτεύεται από τη Τράπεζα της Ελλάδος. Το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημιώνει τον παθόντα και στρέφεται κατά του οδηγού του ανασφάλιστου οχήματος, για να εισπράξει τα χρήματα που απέδωσε. 

Ωστόσο, αν για τη διαδικασία ακολουθήσει η δικαστηριακή οδός θα χρειαστεί χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση μάλιστα που επέλθει από το ατύχημα σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος, τότε η αποζημίωση δίνεται μόνο από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν έμπειρο δικηγόρο τροχαίων ατυχημάτων. Είμαστε δίπλα σας.

Σε περίπτωση υλικών ζημιών ή σωματικών βλαβών πως θα διεκδικήσω τα διαφυγόντα κέρδη και την αποζημίωση μου;

Όταν έχουν συμβεί υλικές ζημιές σε τροχαίο ατύχημα, η ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οδηγού, καλείται να αποζημιώσει τον αναίτιο οδηγό, παρέχοντας του τα χρήματα που αντιστοιχούν στις υλικές ζημιές που συνέβησαν στό όχημα του. Είναι αρκετά σύνηθες ωστόσο, να επικαλούνται τη παλαιότητα του οχήματος προκειμένου τα ποσά που θα δώσουν να είναι μικρότερα, καθώς καλύπτουν μεταχειρισμένα και όχι καινούργια ανταλλακτικά, αντίστοιχα με την ηλικία του αυτοκινήτου. 

Πέρα όμως από τις προκληθείσες υλικές ζημιές στο όχημα, υπάρχουν και άλλες ζημιές που υπέστη ο παθόντας οδηγός, καθώς και διαφυγόντα κέρδη. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αξία των τιμολογίων και των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, του συνεργείου που επιμελείται την αποκατάσταση του οχήματος στη προτέρα κατάσταση, καθώς και το ποσό που αντιστοιχεί στη μείωση της εμπορικής αξίας του οχήματος σας, αφού πλέον δε θα μπορεί να πωληθεί ως ατρακάριστο όχημα.

 Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που είναι ασύμφορο να επισκευαστεί η βλάβη του οχήματος σας, θα πρέπει να διεκδικηθεί δικαστικά η αξία του οχήματος σας πριν το ατύχημα, μετά την αφαίρεση όσων υλικών δε καταστράφηκαν και μπορούν να πωληθούν. Ζητήστε συμβουλευτική από τον δικηγόρο για τροχαία ατυχήματα, Κωνσταντίνο Καμουζή για άμεση υποστήριξη.

Μάλιστα, είναι σημαντικό να αποζημιωθείτε για τις δαπάνες μετακινήσεως σας στην εργασία σας και σε ιατρούς/φυσικοθεραπευτές για όσο χρόνο δεν είχατε στη διάθεση σας το όχημα σας, καθώς και για τα αντικείμενα που φέρατε μαζί σας κατά το ατύχημα και καταστράφηκαν. Τυχόν έξοδα σας, για τη μεταφορά και τη φύλαξη του οχήματος σας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση που θα λάβετε και φυσικά η ηθική σας βλάβη για τη ψυχική ταλαιπωρία που υποστήκατε εκ του συμβάντος.

Σε περίπτωση σοβαρότερων τραυματισμών, αναπηρίας ή θανάτου τι θα πρέπει να κάνω;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να αποζημιωθείτε αφενός για κάθε ποσό που δαπανήσατε ή απωλέσατε λόγω του ατυχήματος, καθώς και για την ηθική σας βλάβη, δηλαδή τη ψυχική ταλαιπωρία που υποστήκατε. Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε σοβαρότερες και όχι επιπόλαιες σωματικές βλάβες εκ του ατυχήματος, στο κονδύλι της αποζημίωσης σας θα πρέπει να συμπεριληφθούν, οι δαπάνες για τη βελτιωμένη διατροφή που πλέον χρειάζεστε η οποία είναι ακριβότερη, τα χρήματα που αντιστοιχούν στη διατροφή που αποδίδατε στα άτομα που διατρέφετε και πλέον δε μπορείτε να συμβάλλετε. 

Ακόμη, στην αποζημίωση σας πρέπει να εμπεριέχονται τα χρήματα που θα λαμβάνατε από την εργασία σας, για όσο χρονικό διάστημα δεν δύνασθε να εργαστείτε λόγω του ατυχήματος, αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που σας κατέβαλε ο ασφαλιστικός σας φορέας. Αναγκαίο είναι να λάβετε αποζημίωση, τόσο για τα πάσης φύσεως ιατρικά σας έξοδα, όπως ενδεικτικά είναι τα φάρμακά σας, τα έξοδα φυσικοθεραπείας, τα έξοδα σας για αμοιβές ιατρών, οι αμοιβές τυχόν αποκλειστικών νοσοκόμων, έξοδα μετάβασης από και προς το νοσοκομειακό ίδρυμα, καθώς και φυσικά την ηθική σας βλάβη για τη ψυχική σας ταλαιπωρία ή σε περίπτωση θανάτου τη ψυχική οδύνη την οποία διεκδικούν οι στενοί συγγενείς του θανόντος. Ο δικηγόρος για τροχαία ατυχήματα στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Καμουζής είναι δίπλα σας.