Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Βιασμός

Αναμφίβολα, ο βιασμός είναι ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα, αφού ο δράστης του συγκεκριμένου εγκλήματος, στρέφεται κατά του εννόμου αγαθού  της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης ενός ατόμου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, θύματα βιασμού είναι οι γυναίκες, αφενός για ανατομικούς λόγους, αφετέρου διότι είναι κατά μέσο όρο σωματικά ασθενέστερες σε σχέση με τους άντρες. Το έγκλημα του βιασμού πραγματοποιείται, δια εξαναγκασμού του θύματος σε σεξουαλικές πράξεις με τη χρήση βίας από το δράστη, ο οποίος υπερνικά τις αντιστάσεις του θύματος και κατακρεουργεί κυριολεκτικά, πέρα από το σώμα του και τον ψυχισμό του. Το έγκλημα του βιασμού αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ψυχολογικό τραύμα, που στοιχειώνει το θύμα για όλη του τη ζωή.

Η ψυχολογία του θύματος μετά από έναν βιασμό, δε θα είναι ποτέ η ίδια καθώς θα τον συνοδεύει ο φόβος, πως μπορεί να πέσει πάλι θύμα βιασμού και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, ένα άτομο φοβισμένο και καχύποπτο στις κοινωνικές συναναστροφές, που θα αναπτύξει στη ζωή του.

Εκτός από τους ψυχολογικούς κινδύνους, εγκυμονούν και σωματικοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει το θύμα, όπως ενδεικτικά είναι, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τυχόν αφροδίσια νοσήματα ή η μόνιμη βλάβη των γεννητικών οργάνων, από βίαιη διείσδυση.

Βιασμός – Ποια είναι η πρόβλεψη του ποινικού κώδικα για τον βιασμό;

Με το νόμο 4619/2019, στο άρθρο 336 του Ποινικού μας Κώδικα προβλέπονται οι ποινές και τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος του βιασμού. Ειδικότερα, αναφέρονται τα ακόλουθα:

<<Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.3. Αν η πράξη της παρ. 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.>>

Διαβάστε Επίσης  Παραβίαση δικαστικής απόφασης κατ Έγκληση

Ο βιασμός, ανήκει στη κατηγορία των υπαλλακτικώς μικτών εγκλημάτων. Το έγκλημα αυτό γίνεται με τη χρήση σωματικής βίας ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου και με εξαναγκασμό του θύματος σε συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης. Θα πρέπει μάλιστα για να έχουμε βιασμό, η σωματική βία να στρέφεται κατά του ίδιου του θύματος και όχι άλλου. Η σωματική βία μπορεί να λάβει διάφορες εκφάνσεις. Μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις σωματικής βίας, είναι η ρίψη στο έδαφος, το δέσιμο, η φίμωση, η καθώς και η αναισθητοποίηση του θύματος, με χτυπήματα, με ναρκωτικά, με υπνωτικά κ.α. Θα πρέπει ο κίνδυνος της απειλής που προκαλεί ο δράστης στο θύμα, να μην είναι απομακρυσμένος, αλλά άμεσος. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι δυνατόν να έχει ως αποδέκτη άλλο πρόσωπο, με το οποίο το θύμα είναι συνδεδεμένο με αισθήματα στοργής και συμπάθειας.

Ποινικολόγος Αθήνα – Ποινικό Δίκαιο

Στο έγκλημα του βιασμού η αντίσταση του θύματος, θα πρέπει να υφίσταται στην αρχή της συνουσίας ή της ασελγούς πράξης και δεν είναι αναγκαίο το θύμα να αντιστέκεται, μέχρι το πέρας της εγκληματικής πράξεως. Η συνουσία που υπάρχει στον βιασμό, είναι η είσοδος του αντρικού γεννητικού μορίου στο γυναικείο. Όταν μια πράξη προσβάλλει αντικειμενικά το αίσθημα της αιδούς του θύματος, τότε η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται ασελγής, καθώς και όταν κρινόμενη υποκειμενικά κατά περίπτωση αποσκοπεί στην ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας ή στη διέγερση. Η συνουσία κατηγοριοποιείται στις ασελγείς πράξεις και στις συγγενείς πράξεις ανήκουν η πεολειχία, η αιδοιολειχία, ο έτεροαυνανισμός και  η παρά φύση ασέλγεια. Οι εναγκαλισμοί, οι θωπείες και το φιλί στο στόμα δεν αποτελούν ασελγείς πράξεις κατά τη παραπάνω έννοια, αφού αυτές οι συμπεριφορές ανήκουν στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, που προσδιορίζεται στο άρθρο 337 ΠΚ. Αναγκαίο στοιχείο είναι το θύμα του εγκλήματος του βιασμού, να εξαναγκάζεται σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης.

Διαβάστε Επίσης  Η Προσβολή της Γενετήσιας Αξιοπρέπειας

Επιχείρηση ασελγούς πράξης ενυπάρχει, στις περιπτώσεις που το θύμα επενεργεί επί του σώματος του, όταν παραδείγματος χάριν πραγματοποιεί αυνανισμό ή όταν αναγκάζεται να επενεργήσει σε άλλο σώμα, κάτι που για παράδειγμα γίνεται στη πράξη του ετεροαυνανισμού. Πέραν τούτων, στον ποινικό μας κώδικα ορίζεται, το έγκλημα του ομαδικού βιασμού, ο οποίος κατά  τη νομολογία του Άρειου Πάγου τελείται, όταν τελέσουν τη πράξη της συνουσίας τουλάχιστον δύο άτομα. Για παράδειγμα,  ομαδικό βιασμό έχουμε όταν έχουμε τρεις δράστες και οι δύο πραγματοποιήσουν συνουσία κατά του θύματος και ο τρίτος κρατά το θύμα για να κάμψει τις αντιστάσεις του. Σε περίπτωση όμως που, οι δύο από τους τρεις δράστες κρατούν το θύμα και ο ένας από αυτούς προβαίνει σε συνουσία, τότε έχουμε τη περίπτωση της συναυτουργίας σε βιασμό και από τους τρεις δράστες και δε πρόκειται για ομαδικό βιασμό, καθώς μόνο ο ένας από τους τρεις έπραξε συνουσία, δηλαδή διείσδυσε βιαίως στο γεννητικό όργανο του θύματος.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το έγκλημα του βιασμού, θα πρέπει να γίνει η αντιπαραβολή του με το αδίκημα τη προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, που βρίσκεται στο άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα. Στο έγκλημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, έχουμε ασελγή χειρονομία, που αποτελεί μια συμπεριφορά μικρότερης βαρύτητας από την ασελγή πράξη, που υπάρχει στο έγκλημα του βιασμού. Οι ασελγείς χειρονομίες, σε αντίθεση με τις ασελγείς πράξεις είναι οι θωπείες και οι ψαύσεις σημείων του σώματος, που συμμετέχουν αναγκαστικά στη τέλεση της ασελγής πράξης και συνιστούν προστάδια αυτής. Βέβαια, ο βιασμός αποτελεί το σοβαρότερο και ειδεχθέστερο από τα εγκλήματα, που στρέφονται κατά του εννόμου αγαθού της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης.

Διαβάστε Επίσης  Ηθικός αυτουργός – Άμεσος συνεργός

Συμπερασματικά

Ανακεφαλαιώνοντας, το έγκλημα του βιασμού είναι ιδιαιτέρως ειδεχθές, με άσχημες συνέπειες σε κάθε πτυχή της προσωπικότητας του θύματος και κυρίως στη ψυχοσύνθεση του. Ο νόμος αντιμετωπίζει το έγκλημα του βιασμού με τη πρέπουσα αυστηρότητα, καθώς αφενός ο δράστης που πραγματοποιεί  τέτοιες εγκληματικές ενέργειες είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, αφετέρου για να αποτρέψει κάθε εν δυνάμει δράστη που σκοπεύει να προβεί σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες, ώστε να προστατευθεί η κοινωνία με αποτελεσματικότητα.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα