Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Ναρκωτικά

Ο νόμος 4139/2013, αποτελεί το βασικότερο νομοθέτημα που αναλύει εις βάθος τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται και αφορούν τα ναρκωτικά. Για τα ναρκωτικά υπάρχει εξειδικευμένο σκέλος, στους ειδικούς ποινικούς νόμους που αναλύει διεξοδικά τη νομοθετική πρόβλεψη για αυτή τη μάστιγα, που ταλανίζει την ανθρωπότητα.

Ποιος είναι ο ορισμός των ναρκωτικών;

Τα ναρκωτικά είναι χημικές ουσίες, που η χημική τους σύσταση είναι διαφορετική και δρουν έντονα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ναρκωτικών είναι, πως προκαλούν εξάρτηση, μεταβολή στο θυμικό και δημιουργούν απορρύθμιση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού συνολικά. Στο άρθρο 1 του Νόμου 3459/2006 και ειδικότερα, στους πίνακες Α΄,Β΄,Γ΄και Δ΄ περιλαμβάνονται όλες οι ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο, επειδή είναι πολυάριθμες οι ουσίες που περιλαμβάνονται στους αναφερθέντες τέσσερις πίνακες, σας παραθέτουμε τις βασικότερες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών, που εμπεριέχονται στη νομοθεσία και απαγορεύονται εκ του νόμου:

1)Μαριχουάνα- Χασίς: Αποτελούν παράγωγα της κάναβης και εισπνέονται όπως το κοινό τσιγάρο. Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρή ναρκωτική ουσία περί το 40%.Η μαριχουάνα έχει αρκετά μικρότερη περιεκτικότητα καθαρού ναρκωτικού που δεν υπερβαινει το 12%. Η επικινδυνοτητα των συγκεκριμένων ουσιών εντοπίζεται στο γεγονός ότι αποτελούν δόλωμα για από τους εμπότους ναρκωτικών για να εισάγουν τους χρήστες σε σκληρότερες ναρκωτικές ουσίες.

2) Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη:  Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα αποκαλούμενα σκληρά ναρκωτικά, καθώς ο εθισμός που προκαλούν είναι τεράστιος, εξαθλιώνοντας τον χρήστη σωματικά και πνευματικά. Μάλιστα, δημιουργούν σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

3) Κοκαΐνη: η συγκεκριμένη ουσία παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Το βασικότερα χαρακτηριστικά της είναι, ο υψηλός εθισμός που προκαλεί στους χρήστες, καθώς και η ιδιαίτερα υψηλή τιμή της. Μάλιστα, η εξάρτηση που προκαλεί είναι κυρίως ψυχικής φύσεως.

Διαβάστε Επίσης  Παραβίαση Οικιακού Ασύλου

4) LSD: το συγκεκριμένο ναρκωτικό επιδρά με επικίνδυνο τρόπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δημιουργεί στον χρήστη παραισθήσεις. Ως εκ τούτου, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον ο χρήστης αντιλαμβάνεται τη πραγματικότητα.

5) Αμφεταμίνες: τα ναρκωτικά αυτά, έχουν έντονη επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Προκαλούν βραχυπρόθεσμα αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, αλλά η επίδραση τους μετά από κάποιο διάστημα στην υγεία του χρήστη, είναι ιδιαιτέρως επιζήμια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι, πως μειώνουν την όρεξη.

6) Βαρβιτουρικά: Οι ουσίες αυτές σε μικρές δόσεις λειτουργούν κατευναστικά και αποτελούν υπναγωγά. Ωστόσο, ο χρήστης πολύ γρήγορα συνηθίζει τη ποσότητα που λαμβάνει και επιθυμεί όλο και μεγαλύτερη δόση. Η χρήση βαρβιτουρικών σε δόσεις που υπερβαίνουν την ιατρική δοσολογία, δημιουργεί στο χρήστη σωματική και ψυχική εξάρτηση, κάτι που τα καθιστά πολύ επικίνδυνα. Ο συνδυασμός τους με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει θάνατο στο χρήστη.

Ποινικολόγος Αθήνα – Ποινικό Δίκαιο

Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη διακίνηση ναρκωτικών;

Κατά το άρθρο 20 του νόμου 4139/2013 το πρόσωπο που διακινεί παράνομα ναρκωτικά, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 8 ετών και με χρηματική ποινή. Αν αποδειχτεί πως ο δράστης είναι εξαρτημένος, η ποινή με την οποία τιμωρείται είναι φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή χρηματική ποινή. Κατά το άρθρο 21 με φυλάκιση μέχρι 3 έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται ο διακινητής μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, που είναι εξαρτημένος και σκοπεύει να καλύψει τις ατομικές ανάγκες χρήσης του.

Ίδια είναι η ποινή με την οποία τιμωρείται και όποιος χωρίς να έχει ως σκοπό του το κέρδος διαθέτει στους οικείους του ναρκωτικά, για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες τους για χρήση. Επίσης, ίδια είναι η ποινή που προβλέπεται και για όποιον διαθέτει σε άλλον μέρος της ποσότητας ναρκωτικών ουσιών που έχει προμηθευτεί, για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες, χωρίς όμως να έχει αποκομίσει κέρδος από την ενέργεια του. Με φυλάκιση μέχρι 1 έτος ή χρηματική ποινή, τιμωρείται ο εξαρτημένος χρήστης.

Διαβάστε Επίσης  Βιασμός

Οι διακεκριμένες περιπτώσεις τέλεσης του εγκλήματος της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, προβλέπονται στο άρθρο 22 του Νόμου 4139/2013, για τις οποίες προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή  και αφορά δράστες που διακινούν ναρκωτικά σε φυλακές, κρατητήρια, σχολεία, κατασκηνώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, στρατόπεδα, χώρους άθλησης, φροντιστήρια, καθώς και σε χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Ο νομοθέτης εστιάζει στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τιμωρεί το δράστη, που σκοπεύει να κερδοσκοπήσει σε βάρος ανθρώπων, που είτε είναι ηλικιακά ανώριμοι, είτε βρίσκονται σε συνθήκες πίεσης.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος προβαίνει σε διακίνηση ναρκωτικών, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και όποιος είναι υπότροπος, δηλαδή χωρίς να έχει κριθεί ως εξαρτημένος, έχει ήδη αμετάκλητα καταδικαστεί για κακούργημα διακίνησης ναρκωτικών μέσα στη προηγούμενη δεκαετία, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή. Αν είναι εξαρτημένος ο δράστης των διακεκριμένων περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, τότε η ποινή που προβλέπεται για αυτόν είναι φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους ή κάθειρξη μέχρι έξι έτη.

Αναφορικά με τις ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις, αυτές τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, καθώς και με χρηματική ποινή και αφορούν διακίνηση ναρκωτικών, που λόγω της επικίνδυνης χημικής τους σύστασης, μπορούν να προκαλέσουν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο σε τρίτο ή προκάλεσαν επικίνδυνη σωματική βλάβη στην υγεία πολλών ατόμων. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται και στη κατ’επάγγελμα διακίνηση σκληρών ναρκωτικών ουσιών, που έχουν ως σκοπό τη χρήση των ναρκωτικών από ανήλικο ή σε περίπτωση που ο δράστης χρησιμοποιεί ανήλικο πρόσωπο, κατά τη τέλεση των πράξεων διακίνησης.

Στις περιπτώσεις που ο δράστης χρηματοδοτεί ή διακινεί κατ’ επάγγελμα ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος του υπερβαίνει τις 75000 ευρώ, επιβάλλεται ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.  Επιπρόσθετα, οι ποινές αυτές επιβάλλονται και όταν ο δράστης κατά τη τέλεση της διακίνησης ή για τη διαφυγή του χρησιμοποιεί όπλα, τιμωρείται επίσης με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Άλλη μια περίπτωση ιδιαίτερα διακεκριμένης διακίνησης είναι, όταν ο δράστης προβαίνει σε ανάμειξη ναρκωτικών σε τρόφιμα, ποτά ή άλλα είδη που καταναλώνονται από τον άνθρωπο, με σκοπό τη διατεθούν αυτά σε τρίτους.

Διαβάστε Επίσης  Κατάχρηση εξουσίας

Πως τιμωρείται από τη νομοθεσία η καλλιέργεια κάνναβης και η χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Σε περίπτωση που οι ποσότητες που προμηθεύεται ή κατέχει κάποιος, μπορούν να δικαιολογηθούν για δική του αποκλειστική χρήση ή κάνει χρήση αυτών των μικρών ατομικών ποσοτήτων ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης, που καλύπτουν τις ανάγκες της προσωπικής του χρήσης, ο νόμος προβλέπει για αυτόν ποινή φυλάκισης μέχρι 5 μηνών ή χρηματική ποινή. Αν μάλιστα αποδειχθεί πως ο δράστης είναι εξαρτημένος, μένει ατιμώρητος. Άλλη μια περίπτωση που μπορεί να μείνει ο δράστης ατιμώρητος είναι, η εντελώς περιστασιακή χρήση που δε πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, τα ναρκωτικά αποτελούν ένα κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις. Ο νόμος, έχει προνοήσει και επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους διακινητές ναρκωτικών ουσιών, διακρίνοντας τις περιπτώσεις διακίνησης σε διακεκριμένες και σε ιδιαίτερα διακεκριμένες. Ωστόσο, οι χρήστες ναρκωτικών αντιμετωπίζονται από τον νόμο με συμπόνια και προστατευτισμό.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα