Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Τα είδη της σωματικής βλάβης και πως τα ξεχωρίζουμε

Ποια είναι τα είδη της σωματικής βλάβης;

Αρχικά, να αναφερθεί πως υπάρχουν 4 είδη σωματικής βλάβης και είναι τα ακόλουθα:

α) η απλή σωματική βλάβη,

β) η απρόκλητη σωματική βλάβη,

γ) η επικίνδυνη σωματική βλάβη,

δ) η βαριά σωματική βλάβη υποκατηγορία της τελευταίας είναι η βαρία σκοπούμενη η επιδιωκόμενη σωματική βλάβη,

ε) θανατηφόρος σωματική βλάβη και

στ) σωματική βλάβη εξ΄αμελείας.

Ας εξετάσουμε, την απλή σωματική βλάβη για να γίνει πιο κατανοητή σαν έννοια και θα την αντιπαραβάλουμε με την (έμπρακτη) εξύβριση. Στην έμπρακτη εξύβριση υπάρχει μία ενέργεια στο σώμα του θύματος η οποία είναι μεν απαξιωτική ή προκαλεί στιγμιαίο πόνο ωστόσο είναι αβλαβής. Τέτοιες πράξεις είναι ενδεικτικά το χαστούκιτο φτύσιμοη ρίψη αντικειμένωντο κούρεμα χωρίς τη συναίνεση του άλλουτο τράβηγμα μαλλιών ή αυτιώντο τσίμπημα που δεν δημιουργεί μελάνιασμα.

Σε αντιδιαστολή με την έμπρακτη εξύβριση, στην απλή σωματική βλάβη η ενέργεια του δράστη αποτυπώνεται πλέον στο κορμί του θύματος και παύει να είναι αβλαβής. Δεν υπάρχει κάποια εκδορά του δέρματος είτε κάποιο σχίσιμο είτε κάποια εκχύμωση (μελάνιασμα), είτε κάποιο κάταγμα ή διάστρεμμα (στραμπούληγμα, εξάρθρωση). Τέτοια παραδείγματα είναι η γροθιά στο μάτι που μωλωπίζει (μελανιάζει) ή το χτύπημα με ραβδί στο χέρι που πληγιάζει.

Τι είναι όμως η απρόκλητη σωματική βλάβη;

Απρόκλητα θεωρείται πως τελείται ένα έγκλημα όταν δράστης και θύμα δεν γνωρίζονταν καθόλου πριν την τέλεση του εγκλήματος, ούτε υπήρχε η παραμικρή αιτία, που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή ώστε να πραγματοποιηθεί έγκλημα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Είναι το έγκλημα που γίνεται στα ”καλά καθούμενα” χωρίς να έχει δοθεί κάποια κοινωνική αφορμή γι΄αυτό από το θύμα. Για παράδειγμα κάποιος ξυλοκοπεί  μια νεαρά κυρία επειδή του θύμωσε την πρώην γυναίκα του.

Διαβάστε Επίσης  Δικαστική Συμπαράσταση

Ας δούμε τώρα την επικίνδυνη σωματική βλάβη:

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης είναι η επικινδυνότητα του τρόπου τέλεσης του εγκλήματος. Έτσι η δυνατότητα πρόκλησης κινδύνου για τη ζωή του παθόντος τιμωρείται και όχι το αποτέλεσμα. Η επικινδυνότητα του τρόπου που πραγματώθηκε το έγκλημα κρίνεται από τα ακόλουθα :

  • από το μέσο που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση (πχ. βαριοπούλα ακόμα και αν δεν χτύπησε το θύμα έτσι ώστε να κινδυνεύει η ζωή του)
  • το μέρος του σώματος που επλήγη (πχ. πλήγμα με σουγιά στο λαιμό που θα μπορούσε να πετύχει τη καρωτίδα και να οδηγήσει σε ακατάσχετη αιμορραγία και να οδηγήσει σε θάνατο του θύματος).
  • η ένταση του χτυπήματος (πχ. η ρίψη μεγάλων αντικειμένων σε κινούμενο όχημα).
  • ο τόπος (πχ. σε χείλος γκρεμού).
  • και από άλλες περιστάσεις.

Σχετικά με τη βαριά σωματική βλάβη:

Αυτή υπάρχει όταν υφίσταται συγκεκριμένος κίνδυνος που να έχει δημιουργηθεί πραγματικά. Εδώ μιλάμε πλέον για σοβαρές περιπτώσεις χρόνιας αναπηρίας, μόνιμης αναπηρίας ή ακρωτηριασμών όπου δυστυχώς ο κίνδυνος εγκληματικής πράξης δεν έμεινε θεωρητικός όπως στην επικίνδυνη αλλά έγινε πραγματικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις στοιχειώνει ζωές θυμάτων για πολλά χρόνια ή και ισοβίως. Για παράδειγμα, το δάγκωμα του δράστη στο αυτί του θύματος που προκαλεί σχεδόν ολική αποκοπή. Ακόμη και αν γίνει επιτυχής επέμβαση συγκόλλησης τελείται το έγκλημα της βαριάς σωματικής βλάβης. Μπορεί το θύμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος αν το πρόβλημα είναι στην άρθρωση.

Υποκατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης είναι η βαριά σκοπούμενη ή επιδιωκόμενη σωματική βλάβη κατά την οποία ο δράστης θέλει και επιδιώκει ”να σακατέψει” το θύμα και να το αφήσει ανάπηρο. Για παράδειγμα, οδηγός θέλοντας να αφήσει σε αναπηρική καρέκλα τον αντίζηλο του πέφτει με το αμάξι του στη μοτοσυκλέτα του θύματος θέλοντας και επιδιώκοντας την αναπηρία του ή τον ακρωτηριασμό του για να τον εκδικηθεί. (πχ. που ήταν το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του).

Διαβάστε Επίσης  Εξώδικο απο Εισπρακτική

Αναφορικά με τη θανατηφόρο σωματική βλάβη:

Είναι ένα έγκλημα διακρινόμενο εκ του αποτελέσματος όπου ο δράστης επιδιώκει τη σωματική βλάβη στο θύμα όμως από την ενέργεια του αυτή επέρχεται ένα βαρύτερο αποτέλεσμα, ο θάνατος του θύματος, το οποίο ο δράστης δεν το ήθελε. Έχουμε δηλαδή δόλο ως προς την τέλεση της σωματικής βλάβης και αμέλεια ως προς το βαρύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή το θάνατο του θύματος.

Τέλος η σωματική βλάβη εξ΄αμελείας:

Για να γίνει κατανοητό το συγκεκριμένο έγκλημα παρατίθεται το παράδειγμα ενός τροχαίου ατυχήματος κατά το οποίο ο δράστης χωρίς να το θέλει προκαλεί από αμέλεια του τραυματισμό σε ένα πεζό επειδή παραβιάζοντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν είχε τεταμένη την προσοχή του και δεν πρόλαβε να τον αποφύγει με έγκαιρη τροχοπέδηση ή αποφευκτικό ελιγμό.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα