Σε περίπτωση που η αναίμακτη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί τότε το διαζύγιο κατ’ αντιδικία είναι μονόδρομος. Το κατ’ αντιδικία διαζύγιο είναι η νομική διαδικασία που ακολουθείται όταν οι σύζυγοι δε μπορούν να συμφωνήσουν σε ουσιώδη ζητήματα που ανακύπτουν μετά από ένα διαζύγιο όπως η επιμέλεια ή η διατροφή των τέκνων καθώς και όταν διαφωνούν στην έκδοση του διαζυγίου επειδή για παράδειγμα ο ένας εκ των συζύγων δε συναινεί.
Είναι σύνηθες να υπάρχουν διαφωνίες σε τέτοια λεπτά ενδοοικογενειακά ζητήματα και ο δικηγόρος καλείται πριν αρχίσει τις διαδικασίες για το κατ’ αντιδικία διαζύγιο να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα χάσματα και να εξετάσει πρώτα αν μπορούν οι σύζυγοι να συμφωνήσουν σε μια συναινετική διαδικασία σύμφωνα με το αξίωμα πως πρέπει πάντα να προτιμάται η πιο ανώδυνη για τα μέρη μέθοδος.
Όποιος από τους συζύγους θεωρεί πως ο έγγαμος βίος έχει κλονιστεί τόσο ισχυρά που η συμβίωση με τον έτερο σύζυγο είναι αφόρητη δύναται μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του να ασκήσει αγωγή χρησιμοποιώντας τις διατάξεις του άρθρου 1439 ΑΚ περί ισχυρού κλονισμού του γάμου. Στο άρθρο 1439 στη β’ παράγραφο αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά πέντε μαχητά τεκμήρια κλονισμού του γάμου και αυτά είναι τα ακόλουθα:
α) η διγαμία ( η ύπαρξη άλλου γάμου),
β) η μοιχεία,
γ) η συζυγική εγκατάλειψη,
δ) η επιβουλή της ζωής του ενάγοντος από τον εναγόμενο σύζυγο,
ε) η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Δικηγόρος Κωνσταντίνος Καμουζής αναλαμβάνει υποθέσεις διαζυγίων τόσο Συναινετικού όσο και κατ’ Αντιδικία
Ο όρος μαχητά τεκμήρια υποδηλώνει πως είναι δεκτικά ανταπόδειξης από τον εναγόμενο δια του συνηγόρου του. Ωστόσο πέρα από τα μαχητά τεκμήρια ο νόμος προβλέπει και ένα αμάχητο (αδιαμφισβήτητο) τεκμήριο ισχυρού κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης, τη διετή διάσταση των συζύγων εφόσον αυτοί δε μένουν στην ίδια οικία και δεν έχουν κοινή ζωή για διάστημα που υπερβαίνει τα 2 χρόνια. Στη περίπτωση της διετούς διαστάσεως δύναται ο ένας από τους δύο να ζητήσει να εκδοθεί διαζύγιο, ακόμα και αν είναι αυτός που ευθύνεται για τη διετή διάσταση. Δέον να σημειωθεί πως οι μικρές περίοδοι επανασύνδεσης και προσπάθειας σύσφιξης των συζυγικών σχέσεων δε διακόπτουν τη περίοδο της διετίας.
Είναι καθοριστικής σημασίας να τονιστεί η μείζονα σημασία της πρόνοιας και από τα δύο μέρη για τη διατροφή των ανήλικων τέκνων. Και οι δύο σύζυγοι είναι γονείς και αυτό δε πρέπει να το ξεχνούν ποτέ. Οφείλουν να μειώσουν τις συνέπειες των λάθος επιλογών τους για το καλό των παιδιών τους. Θα πρέπει λοιπόν η αντιδικία μεταξύ των γονιών να περάσει όσο γίνεται αναίμακτα στα τέκνα τους, ώστε να μη στιγματιστεί η καθημερινότητα τους και μεταγενέστερα η ζωή τους.
Γνωστή είναι η λαϊκή ρήση, αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και δυστυχώς πολλές φορές επιβεβαιώνεται. Πέρα λοιπόν από τη νομική υποστήριξη με τους ορθούς και τους πλέον ενδεδειγμένους και μετριοπαθείς χειρισμούς χρειάζεται αναμφίβολα και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς της ψυχολογίας.
Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους. Όταν το διαζύγιο γίνεται με αντιδικία, η διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και ψυχοφθόρα. Σε αυτόν τον οδηγό θα εξετάσουμε τι είναι το διαζύγιο με αντιδικία, ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται και ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο μερών.
Τι είναι το Διαζύγιο με Αντιδικία;
Το διαζύγιο με αντιδικία προκύπτει όταν ένα από τα δύο μέρη δεν συμφωνεί με τον χωρισμό. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για τα ζητήματα που αφορούν τον χωρισμό, όπως την επιμέλεια των παιδιών, τη διατροφή και τη διανομή της κοινής περιουσίας. Συνήθως, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει πολλές συζητήσεις και νομικές διαμάχες.
Το διαζύγιο με αντιδικία είναι πιο χρονοβόρο και κοστίζει περισσότερο από ένα συναινετικό διαζύγιο. Επίσης, είναι πιο αγχωτικό για τους συζύγους, αλλά και για τα παιδιά, εάν υπάρχουν.
Διαδικασία Διαζυγίου με Αντιδικία
Η διαδικασία διαζυγίου με αντιδικία ξεκινά με την κατάθεση αίτησης διαζυγίου από έναν από τους δύο συζύγους. Ακολουθούν διάφορα στάδια που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή στοιχείων και αποδεικτικών, καθώς και τις ακροάσεις στο δικαστήριο. Το δικαστήριο εξετάζει όλα τα στοιχεία και λαμβάνει αποφάσεις για τα βασικά ζητήματα του διαζυγίου.
- Κατάθεση Αίτησης: Ο ένας από τους δύο συζύγους καταθέτει αίτηση διαζυγίου στο αρμόδιο δικαστήριο.
- Ανταλλαγή Στοιχείων: Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν στοιχεία και αποδεικτικά που υποστηρίζουν τις θέσεις τους.
- Ακροάσεις: Το δικαστήριο ορίζει ακροάσεις στις οποίες οι δύο πλευρές παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους.
- Απόφαση Δικαστηρίου: Τελικά, το δικαστήριο λαμβάνει απόφαση σχετικά με το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών, τη διατροφή και την περιουσία.
Θέματα που Καλύπτονται σε Διαζύγιο με Αντιδικία
Σε ένα διαζύγιο με αντιδικία, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για διάφορα σημαντικά θέματα. Τα πιο συνηθισμένα θέματα που εξετάζονται είναι:
- Επιμέλεια Παιδιών: Το δικαστήριο αποφασίζει ποιος από τους δύο γονείς θα έχει την επιμέλεια των παιδιών. Μπορεί επίσης να αποφασιστεί η από κοινού επιμέλεια.
- Διατροφή Παιδιών και Συζύγου: Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για τη διατροφή που πρέπει να καταβάλλεται για τα παιδιά, αλλά και για τον σύζυγο που μπορεί να χρειάζεται υποστήριξη.
- Διανομή Περιουσίας: Το δικαστήριο αποφασίζει πώς θα μοιραστεί η κοινή περιουσία των δύο συζύγων. Λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως η συνεισφορά του καθενός στην οικογενειακή περιουσία.
Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του Διαζυγίου με Αντιδικία
Το διαζύγιο με αντιδικία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε πριν προχωρήσετε.
Πλεονεκτήματα:
- Δικαστική Απόφαση: Αν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των συζύγων, το δικαστήριο λαμβάνει την τελική απόφαση, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει δικαιοσύνη.
- Προστασία Δικαιωμάτων: Ο κάθε σύζυγος έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και να διεκδικήσει αυτό που του αναλογεί.
Μειονεκτήματα:
- Χρονοβόρο: Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο, ειδικά αν υπάρχουν πολλά θέματα διαφωνίας.
- Ψυχολογική Επιβάρυνση: Η διαδικασία μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητική για τους συζύγους, αλλά και για τα παιδιά.
- Οικονομικό Κόστος: Το διαζύγιο με αντιδικία μπορεί να κοστίσει περισσότερο λόγω των δικαστικών εξόδων και των αμοιβών δικηγόρων.
Συμβουλές για να Περάσετε τη Διαδικασία πιο Ομαλά
Το διαζύγιο με αντιδικία δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά υπάρχουν τρόποι να την κάνετε πιο ανεκτή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:
- Επιλέξτε Έμπειρο Δικηγόρο: Ένας έμπειρος δικηγόρος μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία και να προστατεύσει τα συμφέροντά σας.
- Προστατέψτε τα Παιδιά: Προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τις διαφωνίες. Η ψυχολογική τους υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα.
- Προσπαθήστε να Διαπραγματευτείτε: Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βρείτε κοινούς τόπους με τον/την σύζυγό σας. Η συμφωνία μπορεί να μειώσει τον χρόνο και τα έξοδα.
- Ζητήστε Υποστήριξη: Μιλήστε με φίλους, οικογένεια ή ακόμα και με έναν ειδικό ψυχολόγο για να διαχειριστείτε το άγχος και τη θλίψη.
Πότε να Προτιμήσετε το Συναινετικό Διαζύγιο
Το συναινετικό διαζύγιο είναι πάντα προτιμότερο όταν τα δύο μέρη μπορούν να συμφωνήσουν. Είναι γρηγορότερο, λιγότερο κοστοβόρο και λιγότερο αγχωτικό. Εάν υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης, το συναινετικό διαζύγιο είναι η καλύτερη επιλογή για όλους τους εμπλεκόμενους, ειδικά για τα παιδιά.
Συνοψίζοντας, εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των συζύγων για ένα συναινετικό διαζύγιο, θα ακολουθήσει αναγκαστικά το διαζύγιο με αντιδικία. Κάθε στάδιο του ωστόσο θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο νομικό χειρισμό ώστε τα αδύναμα μέρη, δηλαδή τα ανήλικα τέκνα, να τυγχάνουν βέλτιστης μεταχειρίσεως.