Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Τι προβλέπει ο νόμος για τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας;

Η φθορά ξένης ιδιοκτησίας αποτελεί ένα από τα εγκλήματα που στρέφονται κατά του έννομου αγαθού της περιουσίας. Συγκεκριμένα, όποιος με πρόθεση βλάπτει ή καταστρέφει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή καθιστά τη χρήση του με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ανέφικτη.

Ο νόμος βέβαια θέτει τις τις δύο ακόλουθες προϋποθέσεις για να υφίσταται το εν λόγο έγκλημα:α) ο δράστης να έχει πρόθεση να βλάψει ή να καταστρέψει το ξένο πράγμα και να μην το έβλαψε από αμέλεια (για παράδειγμα δεν υπάρχει το έγκλημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε τροχαίο ατύχημα καθώς δε νοείται φθορά ξένης ιδιοκτησίας από αμέλεια) και β) να πρόκειται για καταστροφή ή βλάβη ξένου αντικειμένου και όχι δικό του. Επιπρόσθετα, αρκεί και ο ενδεχόμενος δόλος στο γνωστικό και βουλητικό του δράστη, δηλαδή είναι αρκετό ο δράστης να προέβλεψε ως ενδεχόμενη τη καταστροφή ή βλάβη του ξένου πράγματος και παραταύτα να αδιαφόρησε για την επελθούσα φθορά στη ξένη ιδιοκτησία.

Η φθορά ξένης ιδιοκτησίας είναι ένα πολύτροπο έγκλημα καθώς μπορεί να τελεστεί με πλείονες τρόπους, είτε με ολική καταστροφή της ξένης ιδιοκτησίας (για παράδειγμα φωτιά σε ακινητοποιημένο όχημα από την οποία μένει μόνο στάχτη), είτε με μερική καταστροφή (για παράδειγμα σκίσιμο παντελονιού κατά τη διάρκεια καυγά), είτε με το να καταστήσει ο δράστης της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας το αντικείμενο μη ικανό να πραγματοποιήσει το σκοπό για το οποίο είναι προορισμένο (για παράδειγμα τρύπημα στα δύο ελαστικά της μοτοσυκλέτας που έστω και παροδικά καθιστά τη χρήση της ανέφικτη).

 

Ακολουθήστε τον Κωνσταντίνο Καμουζή στο Facebook

 

Το συγκεκριμένο έγκλημα υπάρχει σε δύο εκδοχές στη βασική και στη προνομιούχα.Στη βασική του μορφή ο νόμος προβλέπει φυλάκιση μέχρι 2 έτη, ενώ σε περίπτωση που η ζημιά στη ξένη περιουσία είναι ελαφρά ή η αξία του πράγματος μικρή τότε επιβάλλεται είτε φυλάκιση μέχρι 6 μήνες, είτε χρηματική ποινή ( από 150 μέχρι 15000 ευρώ). Απαραίτητη είναι η έγκληση του παθόντα -ιδιοκτήτη μέσα σε αποκλειστικήυ προθεσμία 3 μηνών από τότε που έμαθε για τη ζημιά, ώστε να κινηθεί η ποινική δίωξη.

Διαβάστε Επίσης  Η διατροφή που δικαιούται το ανήλικο τέκνο

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα στο δράστη να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν αποζημιώσει πλήρως τον ζημιωθέντα ή τους κληρονόμους του σε περίπτωση που αυτός δε ζει, με τον όρο το θύμα να δηλώσει πως ικανοποιήθηκε μέχρι την ημέρα του Δικαστηρίου.

 

Βρείτε τον Δικηγόρο Κωνσταντίνο Καμουζή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα