Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον οικονομικότερο, ταχύτερο και με τις λιγότερες εντάσεις τρόπο να λύσει το ζεύγος το γάμο του, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους οι πρώην σύζυγοι, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά αν είναι και γονείς. Με το συναινετικό διαζύγιο οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν όπως επιθυμούν και κατόπιν αμοιβαίως αποδεκτής συμφωνίας τους, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιμέλεια, την επικοινωνία, τη διατροφή και τον τόπο διαμονής των ανήλικων τέκνων τους. Ακόμη, με το συναινετικό διαζύγιο οι σύζυγοι δύνανται να ρυθμίσουν και όσα σχετίζονται με τυχόν περιουσιακές διαφορές ανάμεσά τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαφορά έχει ανακύψει από τον γάμο τους.
Υπάρχει η δυνατότητα οι σύζυγοι να ορίσουν σε συναινετικό διαζύγιο να έχουν συνεπιμέλεια στα ανήλικα τέκνα τους;
Φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Αναλυτικότερα, στο συναινετικό διαζύγιο οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να έχουν συνεπιμέλεια στα ανήλικα τέκνα τους, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν από κοινού και κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη καθημερινότητά τους. Άλλωστε το συναινετικό διαζύγιο ακολουθεί τις νομοθετικές εξελίξεις και επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες τους οικογενειακού δικαίου. Πέρα λοιπόν από τη δυνατότητα να οριστεί αποκλειστική επιμέλεια ενός εκ των συζύγων στα τέκνα τους, υπάρχει και η δυνατότητα οι σύζυγοι να επιλέξουν τη συνεπιμέλεια. Άλλωστε,σύμφωνα με τα άρθρα 1510 επ. Α.Κ, η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο αποτελεί καθήκον και δικαίωμα των γονέων, την ασκούν εξίσου και από κοινού και περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση, δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή τη περιουσία του.
Ποια είμαι η διαδικασία που πραγματοποιείται για την έκδοση ενός συναινετικού διαζυγίου;
Η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είναι η ακόλουθη:
1) Αρχικά οι σύζυγοι επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους, ο καθένας με τον δικό του καθώς δεν επιτρέπεται ένας δικηγόρος να εκπροσωπεί και τους δύο συζύγους και τους αναφέρουν τι επιθυμούν να περιλαμβάνει το ιδιωτικό συμφωνητικό.
2) Οι δικηγόροι επικοινωνούν μεταξύ τους και προσπαθούν να γεφυρώσουν τα χάσματα ανάμεσα στα μέρη προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός και να επιτευχθεί η συμφωνία.
3) Οι σύζυγοι εφόσον συμφωνήσουν με το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν συντάξει οι δικηγόροι τους, προβαίνουν στην υπογραφή αυτού, στο ΚΕΠ και οι δύο μαζί προκειμένου να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής τους από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
4)Μετά τη παρέλευση 10 ημερών πραγματοποιείται η διαδικασία της συμβολαιογραφικής πράξης από τον συμβολαιογράφο την οποία υπογράφουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ήτοι ο συμβολαιογράφος, οι σύζυγοι και οι δικηγόροι τους. Μπορούν να υπογράψουν τη συμβολαιογραφική πράξη μόνο οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος σε περίπτωση που οι εντολείς έχουν εφοδιάσει τους δικηγόρους τους με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
5) Σε περίπτωση που ο γάμος των συζύγων ήταν θρησκευτικός ακολουθεί η διαδικασία της Πνευματικής λύσης αυτού προκειμένου να λάβουν οι σύζυγοι το διαζευκτήριο και να μπορούν να τελέσουν νέο θρησκευτικό γάμο αν το θελήσουν. Σε περίπτωση που ο γάμος των συζύγων ήταν πολιτικός το στάδιο αυτό παραλείπεται.
6)το επόμενο στάδιο δεν είναι άλλο από τη καταχώρηση του διαζευκτηρίου και της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο που είχε καταχωρηθεί ο γάμος που είχε πραγματοποιηθεί. Έτσι ο γάμος των συζύγων έχει πια λυθεί και οι σύζυγοι δύνανται να τελέσουν νέο γάμο.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί συναινετικό διαζύγιο με έναν δικηγόρο ή χωρίς δικηγόρο;
Για το συναινετικό διαζύγιο είναι εκ του νόμου αναγκαίο ο κάθε σύζυγος να εκπροσωπείται από έναν δικηγόρο. Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί από τον νόμο συναινετικό διαζύγιο χωρίς δικηγόρο ή μόνο από έναν δικηγόρο που θα εκπροσωπεί και τα δύο μέρη.
Πότε είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι σύζυγοι στη λύση του γάμου τους με συναινετικό διαζύγιο;
Στις περιπτώσεις που μεταξύ των συζύγων υπάρχει μεγάλη διαφωνία για περιουσιακά ζητήματα ή για όσα σχετίζονται με τα ανήλικα τέκνα τους είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να λύσουν το γάμο τους με συναινετικό διαζύγιο.
Συνοψίζοντας στο συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο μπορεί να οριστεί οι σύζυγοι να έχουν συνεπιμέλεια στα ανήλικα τέκνα τους και να αποφασίζουν από κοινού για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτά. Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί μια συμβολαιογραφική πλέον διαδικασία που χρειάζεται την αρωγή δύο δικηγόρων και ενός συμβολαιογράφου για να πραγματοποιηθεί και ολοκληρώνεται με την ενημέρωση της Ληξιαρχικής μερίδας των συζύγων στο ληξιαρχείο που είχε καταχωρηθεί ο προγενέστερος γάμος τους.
Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καμουζής διαθέτει εκτενή εμπειρία στη δικηγορία με αξιόπιστη νομική υποστήριξη, ο οποίος διαθέτει εκτενή εμπειρία στη δικηγορία παρέχει εξειδικευμένες λύσεις. Επικοινωνήστε μαζί του σήμερα για να κλείσετε ένα ραντεβού!