Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί αναμφίβολα τον γρηγορότερο, οικονομικότερο και με τις λιγότερες εντάσεις τρόπο, για να λύσει ένα ζεύγος τον γάμο του. Οι περιπτώσεις ενός διαζυγίου με αντιδικία, τις περισσότερες φορές διέπονται από εντάσεις και ψυχολογική φθορά. Πλέον το συναινετικό διαζύγιο είναι μια διαδικασία που ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια, και πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο. Με αυτή τη διαδικασία οι σύζυγοι μπορούν να ρυθμίσουν, κάθε μεταξύ τους διαφορά, και να λύσουν το γάμο τους σε λιγότερο από μισό μήνα. Κάτι τέτοιο στη περίπτωση της αντιδικίας θα ήταν ανέφικτο, αφού θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετές διαδικασίες, όπως ενδεικτικά είναι τα ασφαλιστικά μέτρα με τη προσωρινή διαταγή για τα ζητήματα που αφορούν το ζεύγος και τα τέκνα, καθώς και μεταγενέστερα οι αντίστοιχες αγωγές και η αγωγή λύσης του γάμου.
Τα βασικότερα έγγραφα που θα πρέπει να έχουν στη κατοχή τους οι σύζυγοι, και να τα προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο είναι η ληξιαρχική πράξη γάμου, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίγραφα των ταυτοτήτων τους. Αρχικά, τα μέρη θα πρέπει να έχουν τη διάθεση να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ειδικότερα στα ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια, την επικοινωνία, τη διατροφή και των τόπο διαμονής των τέκνων. Η ίδια συμβιβαστική στάση ανάμεσα στο ζεύγος θα πρέπει να υφίσταται, και σε τυχόν περιουσιακά θέματα που υπάρχουν ανάμεσα τους. Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να έχουν ο καθένας τον δικηγόρο του, προκειμένου να εκπροσωπηθούν. Οι δύο δικηγόροι, αφού βέβαια επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους, συντάσσουν ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο αφού οι εντολείς το εγκρίνουν, το υπογράφουν οι σύζυγοι στα ΚΕΠ ή ψηφιακά στο gov.gr. Μετά από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες για να πάνε όλα τα μέρη, ήτοι εντολείς και δικηγόροι στον συμβολαιογράφο, για την ενσωμάτωση του ιδιωτικού συμφωνητικού σε συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος αποτελεί τον εγγυητή της διαφάνειας και του νομίμου της όλης διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου, καθώς πλέον δε μεσολαβούν τα δικαστήρια. Μετά από τη συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εφοδιάζει τα μέρη με τα αντίγραφα που θα χρειαστούν, για τα επόμενα δύο στάδια που έπονται.
Αν ο γάμος των συζύγων ήταν θρησκευτικός, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πνευματική λύση αυτού στη μητρόπολη, που ανήκει η ενορία που τελέστηκε ο γάμος. Κάθε μητρόπολη έχει γραφεία πνευματικής λύσης γάμου, όπου ένας εκ των συζύγων θα πρέπει να προσκομίσει τα αντίγραφα της συμβολαιογραφικής πράξης, που θα έχει ήδη μαζί του από τον συμβολαιογράφο. Εκεί θα λάβει από τον υπεύθυνο το λεγόμενο διαζευκτήριο, έγγραφο το οποίο πιστοποιεί τη πνευματική λύση του γάμου. Σε περίπτωση που ο γάμος που είχαν πραγματοποιήσει οι σύζυγοι ήταν θρησκευτικός, τότε το συγκεκριμένο στάδιο παραλείπεται. Έπειτα, θα πρέπει ένας εκ των συζύγων να μεταβεί στο ληξιαρχείο, που είχε καταχωρηθεί η ληξιαρχική πράξη γάμου των συζύγων, έχοντας μαζί του τα έγγραφα που θα έχει λάβει από τον συμβολαιογράφο. Εκεί ο αρμόδιος για τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα ενημερώσει τη μερίδα που είχε καταχωρηθεί ο γάμος, και πλέον θα φαίνεται πως έχει λυθεί ο γάμος των πρώην συζύγων, δυνάμει συμβολαιογραφικής πράξεως. Μετά από τη καταχώρηση της λύσης του γάμου στο ληξιαρχείο, πλέον οι δύο σύζυγοι είναι πρώην σύζυγοι, και μπορούν να πραγματοποιήσουν νομίμως νέο γάμο.
Αν και όλες αυτές οι διαδικασίες φαίνονται πολλές, η πραγματικότητα είναι πως δεν έχουν πολυπλοκότητα, χρειάζονται συγκεκριμένα έγγραφα και τελειώνουν γρήγορα. Το συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει να αποτελεί τη πρώτη επιλογή, κάθε ζεύγους που επιθυμεί να λύσει το γάμο του. Μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη διάσταση στις θέσεις μεταξύ των συζύγων, θα πρέπει αναγκαστικά οι σύζυγοι να οδηγηθούν σε αντιδικία. Η ευρεία δυνατότητα που υπάρχει στο συναινετικό διαζύγιο, να μπορέσουν όλοι οι σύζυγοι να ρυθμίσουν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λύση του γάμου τους, αποτελεί άλλο ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον νόμο είναι να ρυθμιστούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ανήλικα τέκνα των συζύγων, αφού το οικογενειακό δίκαιο έχει ως προτεραιότητα του το τέκνο και ειδικότερα το ανήλικο τέκνο.
Συνοψίζοντας, στο συναινετικό διαζύγιο ο ρόλος του συμβολαιογράφου είναι καθοριστικός και θα λέγαμε πρωταγωνιστικός. Ο συμβολαιογράφος αποτελεί τον εγγυητή της διαδικασίας, και στο πρόσωπο του εκπροσωπείται η δικαστική αρχή. Είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως πλέον η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου δεν εντάσσεται στις λεγόμενες δικαστηριακές διαδικασίες. Μέσα από τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου σε συμβολαιογράφο, οι σύζυγοι μπορούν γρήγορα, οικονομικά και πολιτισμένα να λύσουν τον γάμο τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.