Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Ψυχολογική Βία στα Ζευγάρια – Νόμοι & Αντιμετώπιση

Η ψυχολογική βία αποτελεί μια μορφή κακοποίησης που συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί λόγω της ύπουλης φύσης της. Σε αντίθεση με τη σωματική βία, δεν αφήνει εμφανή σημάδια, αλλά οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές και μακροχρόνιες, επηρεάζοντας την ψυχική και συναισθηματική υγεία του θύματος.

Στις διαπροσωπικές σχέσεις, η ψυχολογική βία περιλαμβάνει συμπεριφορές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση, τον έλεγχο και την ταπείνωση του συντρόφου.

Μορφές Ψυχολογικής Βίας

Εξευτελισμός και Υποτίμηση: Περιλαμβάνει συνεχείς προσβολές που μειώνουν την αυτοεκτίμηση του θύματος, όπως ειρωνικά σχόλια, υποβάθμιση των ικανοτήτων ή της εμφάνισής του και γελοιοποίηση.

Έλεγχος και Κυριαρχία: Ο θύτης προσπαθεί να ελέγχει τη ζωή του θύματος με υπερβολικές απαιτήσεις, παρακολούθηση και περιορισμό της ελευθερίας του. Μπορεί να απαγορεύει την επικοινωνία με φίλους και οικογένεια ή να ελέγχει τις οικονομικές του αποφάσεις.

Απειλές και Εκφοβισμός: Χρησιμοποιούνται απειλές για να προκαλέσουν φόβο και ανασφάλεια στο θύμα. Αυτές οι απειλές μπορεί να είναι λεκτικές ή να περιλαμβάνουν σιωπηλές απειλές, όπως το σπάσιμο αντικειμένων.

Απομόνωση: Ο θύτης προσπαθεί να απομονώσει το θύμα από την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας, καθιστώντας το πιο ευάλωτο και εξαρτημένο από αυτόν.

Συναισθηματικός Εκβιασμός: Περιλαμβάνει τη χρήση συναισθημάτων για να ελέγξει το θύμα, όπως η δημιουργία ενοχής, η ανάκληση αγάπης και η χρήση συναισθηματικών χειραγωγήσεων.

Πότε να Αναζητήσει Κάποιος Επαγγελματική Βοήθεια από Εξειδικευμένο Δικηγόρο

Η αναγνώριση της ψυχολογικής βίας και η απόφαση να ζητηθεί επαγγελματική βοήθεια είναι κρίσιμα βήματα για την προστασία και την αποκατάσταση της ευεξίας του θύματος. Παρακάτω παρατίθενται καταστάσεις στις οποίες είναι σημαντικό να αναζητηθεί βοήθεια από έναν εξειδικευμένο δικηγόρο:

Διαβάστε Επίσης  Παράβαση καθήκοντος

Συνεχής και Εντατική Βία: Αν η ψυχολογική βία είναι αδιάκοπη και έντονη, και το θύμα νιώθει παγιδευμένο, είναι απαραίτητο να ζητηθεί βοήθεια από δικηγόρο ειδικευμένο στην ενδοοικογενειακή βία.

Απειλές Σωματικής Βίας: Αν η ψυχολογική βία συνοδεύεται από απειλές σωματικής βίας, η παρέμβαση δικηγόρου μπορεί να είναι αναγκαία για την εξασφάλιση προστατευτικών μέτρων, όπως περιοριστικά διατάγματα.

Επιπτώσεις στην Υγεία: Όταν η ψυχολογική βία επηρεάζει σοβαρά την ψυχική ή σωματική υγεία του θύματος, ένας δικηγόρος μπορεί να παρέχει τη νομική υποστήριξη και προστασία που χρειάζεται.

Οικονομικός Έλεγχος: Αν ο θύτης ελέγχει πλήρως τα οικονομικά του θύματος, ο δικηγόρος μπορεί να δώσει συμβουλές για την νομική προστασία και την οικονομική ανεξαρτησία του θύματος.

Διαδικασίες Διαζυγίου: Αν η ψυχολογική βία οδηγεί σε απόφαση για διαζύγιο, ένας εξειδικευμένος δικηγόρος μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία του διαζυγίου και να διασφαλίσει τα δικαιώματα του θύματος.

Η ψυχολογική βία είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν πρέπει να αγνοείται. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από έναν εξειδικευμένο δικηγόρο μπορεί να παρέχει την απαραίτητη νομική προστασία και να βοηθήσει το θύμα να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ευημερία του.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα