Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Πότε παραγράφονται τα εγκλήματα και πότε οι ποινές

Όπως είναι γνωστό για ένα έγκλημα που έχει παραγραφεί, δε μπορεί να επιβληθεί ποινή και ο εκάστοτε κατηγορούμενος αφήνεται ελεύθερος. Το ίδιο συμβαίνει και στη περίπτωση που κάποιος έχει καταδικαστεί ερήμην, αλλά δεν τον συνέλαβαν μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος και συνεπώς δε γίνεται πια να εκτίσει τη ποινή του, καθώς αυτή έχει παραγραφεί. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οι χρόνοι παραγραφής των εγκλημάτων είναι οι ακόλουθοι:

  1. Τα κακουργήματα παραγράφονται μετά από 20 έτη, στη περίπτωση που προβλέπεται για αυτά η ισόβια κάθειρξη και σε 15 έτη αν προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 5 και των 20 ετών.
  2. Τα πλημμελήματα παραγράφονται μετά από 5 έτη.
  3. Τα πταίσματα παραγράφονται μετά από 1 έτος.

Επισημαίνεται πως η παραγραφή, έχει σαν αφετηρία της την τέλεση του αδικήματος αλλά αναστέλλεται (δηλαδή παρατείνεται) κατά το χρονικό διάστημα της κύριας διαδικασίας και μέχρι να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη ακολούθως:5 έτη για τα κακουργήματα, 3 έτη για τα πλημμελήματα και ένα χρόνο για τα πταίσματα.

Συνεπώς, με τη νόμιμη επίδοση της κλήσης προς εμφάνισης ή του κλητηρίου θεσπίσματος, προστίθενται τα έτη που αναφέρθηκαν στα έτη παραγραφής των εγκλημάτων και πλέον το κακούργημα παραγράφεται επί ισόβιας καθείρξεως στα 25 έτη, επί πρόσκαιρης στα 20, το πλημμέλημα στα 8 έτη, δηλαδή 5 + 3 και το πταίσμα, στα 2 έτη δηλαδή 1 + 1.

Οι ποινές παραγράφονται ως εξής:

  1. Τα ισόβια μετά από 30 έτη.
  2. Η πρόσκαιρη κάθειρξη που όπως αναφέρθηκε κυμαίνεται, από 5 έως 20 έτη παραγράφεται μετά από 20 έτη.
  3. Η φυλάκιση και η χρηματική ποινή, μετά από 10 έτη.
  4. Κάθε άλλη μικρότερη ποινή, (κράτηση, πρόστιμο) μετά από 2 έτη.
Διαβάστε Επίσης  Η ΙΚΕ σε σχέση με λοιπά εταιρικά μορφώματα

Η παραγραφή ξεκινά από τότε που η ποινή γίνεται αμετάκλητη, που σημαίνει από τότε που εκδόθηκε αν δεν επιτρέπεται έφεση και σε 10 μέρες από τότε που επιδόθηκε στον καταδικασθέντα η εφέσιμη ποινή, εφόσον δεν ασκήσει έφεση.

Στη περίπτωση λοιπόν που κάποιος καταδικαστεί, για ένα πλημμέλημα ερήμην σε φυλάκιση και καταφέρει να παραμείνει φυγόποινος για 10 έτη, δε μπορεί πλέον να εκτίσει τη ποινή του λόγο παραγραφής της ποινής.

Τέλος, στην περίπτωση της παραγραφής της ποινής που δόθηκε με αναστολή προσμετράται για τη παραγραφή της και ο χρόνος της αναστολής. Άρα σε φυλάκιση με τριετή αναστολή, υπολογίζεται 10 έτη για την παραγραφή της ποινής φυλακίσεως συν 3 έτη που ετέθη αναστολή της ποινής σύνολο 13 έτη για να εξαλειφθεί το αξιόποινο.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα