Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Only Fans Φορολογία – Υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η πλατφόρμα OnlyFans, ως ενδιάμεσος φορέας στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, υποχρεούται να καταβάλει τον ΦΠΑ στην Ελλάδα. Αυτή η υποχρέωση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/262 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία τις διατάξεις της Οδηγίας ΦΠΑ σχετικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Οι υπηρεσίες του OnlyFans που υπόκεινται σε φορολογία περιλαμβάνουν:

  1. Παροχή πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο, όπως εικόνες, βίντεο, ήχος και άλλο ψηφιακό υλικό.
  2. Παροχή υπηρεσιών συνομιλίας μέσω βίντεο ή άλλων μέσων επικοινωνίας.
  3. Παροχή υπηρεσιών ψηφιακού μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το OnlyFans υποχρεούται να καταβάλει τον ΦΠΑ στην Ελλάδα με τον συντελεστή του ΦΠΑ, που ανέρχεται στο 24%. Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας το σύστημα TAXISnet.

Αυτή η υποχρέωση φορολογίας ισχύει τόσο για τους δημιουργούς περιεχομένου όσο και για τους χρήστες της πλατφόρμας. Οι δημιουργοί πρέπει να αναφέρουν τα έσοδά τους από το OnlyFans στη φορολογική τους δήλωση, ενώ οι χρήστες πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από την πλατφόρμα.

Σε περίπτωση παράβασης των φορολογικών κανόνων, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή ακόμα και ποινικές κυρώσεις. Είναι σημαντικό για τους εμπλεκόμενους να συμμορφώνονται με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Το OnlyFans αντιπροσωπεύει μια συνδρομητική υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται περιεχόμενο με τους ακόλουθούς τους. Η πλατφόρμα εξελίχθηκε από το 2016 και έχει κερδίσει δημοφιλία, κυρίως για το ενηλικιωμένο περιεχόμενο που προσφέρει. Πέραν αυτού, το OnlyFans προσφέρει επίσης μια ποικιλία άλλων κατηγοριών περιεχομένου, όπως γυμναστική, μαγειρική, μουσική και άλλες.

Διαβάστε Επίσης  Η άμυνα και τα όρια της στο ποινικό δίκαιο

Οι δημιουργοί περιεχομένου στο OnlyFans έχουν την ελευθερία να καθορίζουν το κόστος συνδρομής για τους ακόλουθούς τους και μπορούν επίσης να χρεώνουν επιπλέον για ειδικό περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο μόνο με πληρωμή.

Οι ακόλουθοί που εγγράφονται στο OnlyFans έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο για αυτούς. Αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανές μεταδόσεις και άλλα περιεχόμενα. Επίσης, οι ακόλουθοί μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους δημιουργούς μέσω μηνυμάτων και σχολίων.

Το OnlyFans έχει αποκτήσει δημοφιλία για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να κερδίζουν άμεσα χρήματα από τους ακόλουθούς τους και όσους παρακολουθούν το περιεχόμενό τους, χωρίς την ανάγκη για εταιρείες ή ιστότοπους τρίτων.

Ακόμη, το OnlyFans έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές και ιδιωτικό περιβάλλον όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται περιεχόμενο, με τους ακόλουθούς τους να πρέπει να εγγραφούν και να πληρώσουν συνδρομή για να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Παρόλα αυτά, το OnlyFans έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το περιεχόμενο ενηλίκων που φιλοξενεί. Ενώ έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει το σεξουαλικό περιεχόμενο, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή γι’ αυτόν τον τύπο περιεχομένου.

Συνολικά, το OnlyFans είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα που προσφέρει διάφορα είδη περιεχομένου, δίνοντας στους δημιουργούς περιεχομένου την ευκαιρία να κερδίζουν από το περιεχόμενό τους και να αλληλεπιδρούν με τους ακόλουθούς τους.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα