Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίου

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 2121/1993, ο δημιουργός ενός βιβλίου κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου από τη στιγμή που το δημιουργεί.

Η καταχώριση των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται για την προστασία του δημιουργού από τυχόν παράνομη χρήση του έργου του.

Αυτή η κατοχύρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ψηφιακής καταχώρισης του έργου στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Για να καταχωρηθεί ένα έργο, απαιτείται να υποβληθεί σε ψηφιακή μορφή.

Η καταχώριση στο ΕΚΤ παρέχει στον δημιουργό οφέλη, όπως:

 • Αποτελεί απόδειξη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του.
 • Συμβάλλει στην προστασία του έργου από παράνομη χρήση.
 • Δίνει το δικαίωμα στον δημιουργό να χρησιμοποιεί το λογότυπο του ΕΚΤ στο έργο του.

Τα πνευματικά δικαιώματα ενός βιβλίου ισχύουν ακόμα και μετά τον θάνατο του δημιουργού.

Επιπλέον, ο δημιουργός μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά του με άλλους τρόπους, όπως:

 • Σημαίνοντας το όνομά του και το έτος πρώτης δημοσίευσης στο έργο.
 • Συνάπτοντας συμβόλαιο με εκδότη που ορίζει τους όρους χρήσης του έργου.

Σε περίπτωση παράνομης χρήσης ενός βιβλίου, ο δημιουργός μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, καθώς το έργο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του.

Η διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου μέσω συμβολαιογράφου αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική διαδικασία για την προστασία του δημιουργήματός σας από πιθανές παραβιάσεις. Με την υποβολή του βιβλίου σας στον συμβολαιογράφο, αποκτάτε ένα αξιόπιστο μέσο για την απόδειξη της ακριβούς χρονολογίας του έργου σας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη σε περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξετε τη δημιουργία σας και την κατοχύρωση των πνευματικών σας δικαιωμάτων.

Διαβάστε Επίσης  Φθηνό Διαζύγιο - Τι ισχύει ανά περίπτωση

Για να καταθέσετε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου σας με τη βοήθεια ενός συμβολαιογράφου, θα πρέπει να παρέχετε τα εξής:

 1. Το αρχικό βιβλίο σας ή μια αντίγραφο φωτοτυπίας αυτού.
 2. Τον τίτλο του βιβλίου.
 3. Τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και των στοιχείων επικοινωνίας σας.

Ο συμβολαιογράφος θα εκδώσει μια συμβολαιογραφική πράξη κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων, στην οποία θα καταγράψει τα παραπάνω στοιχεία.

Το κόστος για την καταγραφή πνευματικών δικαιωμάτων με την βοήθεια ενός συμβολαιογράφου μπορεί να διαφέρει, αλλά συνήθως είναι μια προσιτή διαδικασία.

Εκτός από την καταγραφή με συμβολαιογράφο, υπάρχει επίσης η δυνατότητα κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Η καταχώρηση στο ΕΚΤ είναι δωρεάν, αλλά δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας με την καταγραφή από συμβολαιογράφο.

Τα πλεονεκτήματα της διασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Προστασία του δημιουργήματός σας από πιθανές παραβάσεις.
 2. Τη δυνατότητα να προβείτε σε νομικές ενέργειες σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων σας.
 3. Τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του έργου σας για εμπορικούς σκοπούς.

Εάν επιθυμείτε να προστατεύσετε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου σας, υπάρχουν δύο επιλογές:

 1. Κατοχύρωση με συμβολαιογράφο: Αυτή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νομικά ισχυρού εγγράφου που αναγνωρίζει τα δικαιώματά σας.
 2. Αποστολή συστημένης επιστολής: Μπορείτε να στείλετε μια επιστολή με συστημένη αποστολή, όπου και ο αποστολέας και ο παραλήπτης είναι ο ίδιος δημιουργός ή ένα τρίτο πρόσωπο. Συνήθως, συνιστάται η αποστολή δύο συστημένων επιστολών, η διατήρηση της απόδειξης και η κλειδαριά της επιστολής, η οποία ανοίγει μόνο εάν προκύψει διαφωνία σχετικά με το έργο. Σε περίπτωση διαφωνίας, ο δικαστής μπορεί να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επιστολής.
Διαβάστε Επίσης  ΚΑΕΚ Ακινήτου - Διάταξη ψηφίων - Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα