Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Δικηγόρος Εργατολόγος για συντάξεις Αθήνα – Συνταξιοδοτικά

Χωρίς αμφιβολία, η σύνταξη του ασφαλισμένου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια στον εργασιακό βίο ενός εργαζόμενου. Είναι αναγκαίο, οι χειρισμοί που θα πραγματοποιηθούν για τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς η οποιαδήποτε λάθος ενέργεια, είναι δυσκόλως αναστρέψιμη και θα ακολουθήσει τον ασφαλισμένο για πολλά χρόνια μέχρι το πέρας του βίου του. Ο δικηγόρος για συντάξεις με ειδίκευση στα συνταξιοδοτικά Κωνσταντίνος Καμουζής είναι άμεσα δίπλα μας.

Τι ορίζεται ως σύνταξη; Απαντήσεις από τον δικηγόρο για συντάξεις Καμουζή

Η σύνταξη αποτελεί το μηνιαία καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό που αποδίδεται στον ασφαλισμένο, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων λόγω μη εργασίας. Συνήθεις λόγοι που οδηγούν σε συνταξιοδότηση είναι το γήρας, η αναπηρία και η χηρεία. Η σύνταξη γήρατος αποτελεί τη συνηθέστερη και πιο ευρείας εφαρμογής συνταξιοδότηση.

Απευθύνεται σε ασφαλισμένους είτε εργαζόμενους, είτε αυτοαπασχολούμενους που κατά τη διάρκεια των ετών εργασίας τους προέβαιναν σε καταβολή κοινωνικοασφαλιστικών εισφορών και έχουν φυσικά συμπληρώσει, αφενός τα ελάχιστο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και αφετέρου έχουν το ελάχιστο απαιτούμενο ηλικιακό όριο. Ο ειδικός δικηγόρος για συντάξεις Κωνσταντίνος Καμουζής διαθέτει πολυετή πείρα στα συνταξιοδοτικά. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αναφορικά, με τη σύνταξη αναπηρίας, αυτή απονέμεται σε όσους ασφαλισμένους διαπιστωθεί από τα ΚΕΠΑ ικανό ποσοστό αναπηρίας, που καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής τη συνέχιση της εργασίας τους. Αποτελεί με σιγουριά ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πρόνοιας, που βοηθά τους ασφαλισμένους που έχουν μια σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία.

Σχετικά, με τη σύνταξη χηρείας αυτή καταβάλλεται λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου ,ο οποίος μέχρι το χρονικό σημείο του θανάτου του είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί είτε με σύνταξη γήρατος, είτε με σύνταξη αναπηρίας.

Η σύνταξη λοιπόν που θα λάμβανε ο θανών ασφαλισμένος, μεταβιβάζεται στα στενά συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα. Αυτό πραγματοποιείται γιατί σε περίπτωση που ζούσε ο θανών ασφαλισμένος, τα μέλη του στενού πυρήνα της οικογένειας που δημιούργησε θα είχαν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

merch 831merch 831
11:49 03 Dec 21
Πολύ κατατοπιστικός σε ότι τον ρώτησα και πολύ ευγενικός. Μου έλυσε κάθε απορίαΚαι δεν δίστασε να μου πει ότι μπορώ να τον ξανά καλέσω οποιαδήποτε ώρα
Unique PerspectiveUnique Perspective
21:16 02 Dec 21
Ελπίζω να μην ξαναχρειαστώ εργατολόγο αλλά αν χρειαστώ πλέον ξέρω που να πάω. Ο κος Καμουζής είναι πρώτα από όλα καταπληκτικός άνθρωπος αλλά και καταπληκτικός δηκηγόρος. Άκουσε με πάρα πολύ υπομονή το πρόβλημά μου και με βοήθησε πάρα πολύ με τις συμβουλές του. Σε σημείο που πλέον βλέπω διαφορετικά την εργασία. Αξίζει πολύ περισσότερο από όσο χρεώνει. Η κλίμακα των 5 αστεριών είναι πραγματικά μικρή για αυτόν τον άνθρωπο.
Aikaterini MaritsaAikaterini Maritsa
20:45 25 Nov 21
Κύριε Καμουζή ειλικρινά ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας για την υπόθεσή μου και για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Με τη βοήθειά σας μπόρεσα να πάρω με σιγουριά την πιο σωστή απόφαση για την υπογραφή της σύμβασής μου.
Ο κ.Καμούζης είναι ένας εξαιρετικός δικηγόρος. Αφιέρωσε πολύ χρόνο για την υπόθεση μου και με τρομερό επαγγελματισμό και κατάρτιση έδωσε την καλύτερη λύση. Κάτι που ξεχώρισα είναι η ανθρώπινη πτυχή του που με έκανε να τον εμπιστευτώ με κλειστά μάτια!
Must HaveMust Have
17:34 17 Nov 21
Άμεσος και εξαιρετικός χειρισμός της υπόθεσής μου, σωστός επαγγελματίας και εκτιμώ επίσης το ότι με καθησύχασε για τις οποίες ανησυχίες είχα. Σας ευχαριστώ πολύ!
js_loader
Διαβάστε Επίσης  Λόγοι έφεσης για κακή εκτίμηση

Δικηγόρος για συντάξεις Αθήνα Κωνσταντίνος Καμουζής – Σύνταξη Γήρατος

Ας εξετάσουμε στο παρόν σημείο τη σύνταξη γήρατος που αποτελεί και τη συνταξιοδότηση που θα απασχολήσει το σύνολο του εργασιακού πληθυσμού. Όταν αναζητήσετε δικηγόρο για συντάξεις στην Αθήνα, χρειάζεστε ειδίκευση, πείρα και γνώση των νόμων.

Η καταβολή της σύνταξης γήρατος στους ασφαλισμένους, έχει ως σκοπό τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των ασφαλισμένων, ώστε να συνεχίσουν να έχουν κατά το γήρας τους ένα επίπεδο ζωής, σχεδόν αντίστοιχο με αυτό που είχαν όταν εργάζονταν. Ο δικηγόρος εργατολόγος θα σας αναλύσει διεξοδικά κάθε βήμα της υπόθεσης σας.

Στόχος της σύνταξης γήρατος είναι ο ασφαλισμένος που θα βρίσκεται στη τρίτη ηλικία ή κοντά σε αυτή, να έχει ένας αξιοπρεπές εισόδημα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του. Για να απονεμηθεί όμως σε έναν ασφαλισμένο σύνταξη γήρατος, θα πρέπει να υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι, να έχει συμπληρώσει ο ασφαλισμένος έναν ελάχιστο αριθμό ετών ασφάλισης ή έναν ελάχιστο αριθμό ημερών ασφάλισης.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι, να έχει συμπληρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο όριο ηλικίας. Οι θεσμοθετημένες προϋποθέσεις για λήψη συντάξεως διακρίνονται θα λέγαμε, σε αυτές που αφορούν τη πλήρη σύνταξη και σε αυτές που σχετίζονται με τη λεγόμενη μειωμένη σύνταξη. Ρωτήστε περισσότερα τον ειδικό δικηγόρο για συντάξεις στην Αθήνα, Κωνσταντινό Καμουζή.

Οι ισχύουσες προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη είναι ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του και να έχει πραγματοποιήσει στον εργασιακό του βίο τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης ή 12000 ημέρες εργασίας τουλάχιστον, με δυνατότητα εξαγοράς μέχρι 7 πλασματικών ετών.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι το συντρέχον πταίσμα και πως επηρεάζει την αποζημίωση

Πλήρη Σύνταξη

Πλήρη σύνταξη απονέμεται και όταν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τα 67 έτη της ηλικίας του και έχει πάνω από 15 έτη ασφάλισης ή τουλάχιστον 4500 ημέρες, με δυνατότητα να προβεί σε εξαγορά  7 πλασματικών ετών. Επισημαίνεται όμως πως για να αναγνωριστούν πλασματικά έτη ασφάλισης, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος τουλάχιστον 12 έτη πραγματικής ασφάλισης ή πάνω από 3600 ημέρες εργασίας.

Όσον αφορά τη μειωμένη σύνταξη, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του και ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που θα πρέπει να έχει, είναι τα 15 έτη ή οι 4500 ημέρες εργασίας. Ο γενικός κανόνας είναι πως, θα πρέπει επιπροσθέτως να έχει για την τελευταία πενταετία πριν τα 62 του 100 ημέρες ασφάλισης για κάθε έτος. Είναι σαφές πως ένας δικηγόρος για συντάξεις, προσφέρει λύσεις ακόμα και στην πιο πολύπλοκη υπόθεση.

Ο ασφαλισμένος που δε συνταξιοδοτείται στα 67 αλλά στα 62 του, χάνει 1/200 για κάθε μήνα πριν από τη συμπλήρωση των 67 ετών του. Η μείωση αυτή στο ποσό της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου είναι οριστική και δε γίνεται καμία αναπροσαρμογή αυτής με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Επιπρόσθετα, η μείωση αυτή αφορά το σκέλος της εθνικής σύνταξης του ασφαλισμένου και όχι της ανταποδοτικής συντάξεως.

Ποια είναι τα αναγκαία στάδια που πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος πριν από τη συνταξιοδότηση του ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις;

Ο ασφαλισμένος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προβεί σε ορισμένες ενέργειες, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις της συνταξιοδότησης του. Αρχικά, είναι χρήσιμο να προβεί σε αίτηση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης. Ο e- efka υποχρεούται, να καταμετρήσει τα ένσημα του ασφαλισμένου κατόπιν αιτήσεως του και να του απονέμει τη λεγόμενη προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Έπειτα, θα πρέπει να βεβαιωθεί η ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών, ώστε να μη προκύψει μεταγενέστερα κάποιο ζήτημα οφειλών που θα δημιουργήσει στον εργαζόμενο ζήτημα στην ομαλή έκδοση της συντάξεως του.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι η νόμιμη μοίρα;

Ακολουθεί το στάδιο της διαδικασίας, (αν φυσικά αυτό κριθεί απαραίτητο) της αναγνώρισης πλασματικών ετών. Κατά το στάδιο αυτό, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τον ασφαλισμένο να έχει σαφή εικόνα, τόσο του αναγκαίου χρόνου για εξαγορά πλασματικών ετών, όσο και το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της εξαγοράς που είναι ωφέλιμο να πραγματοποιήσει. Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που θα πρέπει να συγκεντρωθούν προσεκτικά και να κατατεθούν εντός 15 ημερών από τη κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης, στο κατά τόπον αρμόδιο ΕΦΚΑ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασφαλισμένος, πως η συνταξιοδότηση του είναι μια σημαντική απόφασης ζωής και χρειάζεται ιδιαιτέρως προσεκτική αντιμετώπιση. Ως διαδικασία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη τυπικότητα και ακρίβεια και ως εκ τούτου λάθη δε συγχωρούνται.

Συμπερασματικά

Τέλος, επισημαίνεται πως πέρα από τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας υπάρχει και η λεγόμενη επικουρική σύνταξη η οποία δρα συμπληρωματικά στο εισόδημα του συνταξιούχου. Για την επικουρική σύνταξη, θα πρέπει να λεχθεί πως χρειάζεται ξεχωριστή διαδικασία με νέα ηλεκτρονική αίτηση και κατάθεση δικαιολογητικών στο αρμόδιο κατάστημα ΕΦΚΑ.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα