Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Δικηγόρος για Επικύρωση Εγγράφων

Η διαδικασία της επικύρωσης εγγράφων στην Ελλάδα αποτελεί αναγκαία διαδικασία με την οποία ένα έγγραφο επιβεβαιώνεται ως γνήσιο από μια αξιόπιστη αρχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η υποβολή εγγράφων σε δημόσιες υπηρεσίες ή η υποβολή αιτήσεων σε δικαστικές διαδικασίες, αυτή η επικύρωση είναι απαραίτητη.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι επικύρωσης εγγράφων:

 1. Επικύρωση από δικηγόρο: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή επικύρωσης στην Ελλάδα. Ένας δικηγόρος ελέγχει την αυθεντικότητα του έγγραφου και την ταυτότητα του αιτούντος. Στη συνέχεια, υπογράφει και σφραγίζει το έγγραφο με την προσωπική του σφραγίδα, επιβεβαιώνοντας έτσι την αυθεντικότητά του.
 2. Επικύρωση από προξενείο ή πρεσβεία: Αυτή η διαδικασία απαιτείται όταν τα έγγραφα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή όταν πρέπει να έχουν νομική ισχύ σε άλλες χώρες. Ένα προξενείο ή μια πρεσβεία ελέγχει την αυθεντικότητα του εγγράφου και επιβεβαιώνει τη γνησιότητα της υπογραφής που το συνοδεύει.

Για να επικυρώσετε ένα έγγραφο από δικηγόρο, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 1. Επιλέξτε έναν δικηγόρο που προσφέρει υπηρεσίες επικύρωσης εγγράφων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο ή επικοινωνώντας με τον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής σας.
 2. Επικοινωνήστε με τον επιλεγμένο δικηγόρο και κλείστε ένα ραντεβού. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, ο δικηγόρος θα ελέγξει την ταυτότητά σας και θα επιβεβαιώσει ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό.
 3. Ο δικηγόρος θα υπογράψει και θα σφραγίσει το έγγραφο με την προσωπική του σφραγίδα, και θα αναφέρει ότι το έγγραφο είναι ακριβές αντίγραφο εκ του επιδειχθέντο πρωτοτύπου το οποίο νόμιμα επικυρώνει βάσει του κώδικα δικηγόρων.

Αυτές οι διαδικασίες εξασφαλίζουν τη νομική ισχύ και τη γνησιότητα των εγγράφων στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε Επίσης  Παγίδες στο συναινετικό διαζύγιο

Για να επαληθεύσετε ένα έγγραφο μέσω προξενείου ή πρεσβείας, πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω διαδικασίες:

 1. Επικοινωνήστε με το προξενείο ή την πρεσβεία της συγκεκριμένης χώρας που αναγνωρίζει και επικυρώνει τα εγγράφα σας. Θα σας παρέχουν τις απαραίτητες οδηγίες και πληροφορίες για τη διαδικασία.
 2. Προετοιμάστε τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επικυρώσετε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αρχικό ή αντίγραφο του έγγραφου που χρειάζεστε, καθώς και άλλα επιπλέον έγγραφα όπως το διαβατήριό σας ή ταυτότητα.
 3. Επισκεφθείτε το προξενείο ή την πρεσβεία στον τοπικό σας τόπο διαμονής. Κατά την επίσκεψή σας, το προξενείο ή η πρεσβεία θα ελέγξει τα έγγραφά σας και θα επικυρώσει το επιθυμητό έγγραφο.

Σχετικά με το κόστος, πρέπει να σημειώσετε ότι αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου και την περιοχή. Οι δικηγόροι συνήθως χρεώνουν ένα μικρό αντίτιμο για τις υπηρεσίες επικύρωσης εγγράφων, ενώ τα προξενεία και οι πρεσβείες μπορεί να επιβάλουν υψηλότερες χρεώσεις. Εάν απαιτείται σφραγίδα “apostille”, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς, αλλά γενικά δεν αποτελεί υπερβολική επιβάρυνση.

Πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

Η επικύρωση ενός εγγράφου μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και εύκολα. Υπάρχουν περιστασιακά καθήκοντα όπου η επικύρωση είναι υποχρεωτική, όπως για την υποβολή εγγράφων σε δημόσιες υπηρεσίες ή την υποβολή αιτήσεων σε δικαστικές διαδικασίες. Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο τρόποι επικύρωσης εγγράφων: από δικηγόρο και από προξενείο ή πρεσβεία. Το κόστος επικύρωσης εγγράφων μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου και την τοποθεσία.

Στην Ελλάδα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δικηγόρων που προσφέρουν υπηρεσίες επικύρωσης εγγράφων. Για να βρείτε έναν δικηγόρο στην περιοχή σας, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο ή να επικοινωνήσετε με τον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής σας.

Διαβάστε Επίσης  Αγοραπωλησία ακινήτου

Μερικές συμβουλές για την επιλογή ενός δικηγόρου για την επικύρωση εγγράφων:

 1. Ρωτήστε για συστάσεις από φίλους, συγγενείς ή επαγγελματίες.
 2. Διαβάστε κριτικές στο διαδίκτυο για να μάθετε γνώμες άλλων πελατών.
 3. Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο για να συζητήσετε τις ανάγκες σας και να λάβετε πληροφορίες για τις χρεώσεις του.

Οι δικηγόροι που προσφέρουν υπηρεσίες επικύρωσης εγγράφων συνήθως χρεώνουν ένα μικρό αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους. Το κόστος αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου και την τοποθεσία.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές παραφράσεις του κειμένου:

 1. Ορισμένα είδη εγγράφων μπορούν να λάβουν νομική επικύρωση από ένα δικηγόρο:Ορισμένα έγγραφα που προέρχονται από δημόσιες πηγές, όπως πιστοποιητικά γέννησης, γάμου ή θανάτου, πτυχία, ή διακυβερνητικές επικυρώσεις κ.λπ., μπορούν να υποστούν δικηγορική επικύρωση. Δεν αφορά την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών ή φοιτητικών εργασιών.
 2. Επικύρωση δικηγόρου αφορά την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας ενός εγγράφου και της υπογραφής που συνοδεύει:Όταν ένα έγγραφο επικυρώνεται από ένα δικηγόρο, αυτό σημαίνει ότι ο δικηγόρος επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του εγγράφου και εξασφαλίζει ότι η υπογραφή σε αυτό είναι γνήσια.
 3. Η επικύρωση είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, όπως για να υποβληθούν έγγραφα σε δημόσιες υπηρεσίες ή για την προσφορά σε δικαστικές διαδικασίες:Η δικηγορική επικύρωση είναι αναγκαία σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, όπως όταν χρειάζεται να παραδώσετε έγγραφα σε δημόσιες υπηρεσίες ή να υποβάλετε αίτηση σε δικαστική διαδικασία.
 4. Διαδικασία επικύρωσης από δικηγόρο είναι απλή και γρήγορη:Η διαδικασία επικύρωσης ενός εγγράφου από ένα δικηγόρο είναι γρήγορη και εύκολη. Μετά την επικύρωση, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το έγγραφο είναι γνήσιο και ότι η υπογραφή είναι αυθεντική.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα