Παν. Τσαλδάρη 17Α & Κίμωνος 6 στο Μαρούσι. (ΤΚ: 15122, πλησίον ΗΣΑΠ)

Διαζύγιο και Δάνειο Σπιτιού

Το Διαζύγιο και Δάνειο Σπιτιού αποτελούν προκλήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου, είτε από συναισθηματικής είτε από οικονομικής άποψης. Εάν το σπίτι αποτελεί κοινό περιουσιακό στοιχείο, η διανομή του μπορεί να είναι πολύπλοκη, ειδικά αν υπάρχει ένα υφιστάμενο υποθηκευμένο δάνειο.

Σύμφωνα με το ελληνικό νομικό πλαίσιο, η κοινή περιουσία των συζύγων περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου, συμπεριλαμβανομένου του σπιτικού και του υποθηκευμένου δανείου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαζυγίου, οι σύζυγοι πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο διανομής της κοινής περιουσίας τους.

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για τη διανομή ενός σπιτικού με υποθηκευμένο δάνειο:

  1. Πώληση του σπιτικού και διανομή των εσόδων από την πώληση: Αυτή είναι η συνήθης πρακτική, καθώς επιτρέπει την αποπληρωμή του υποθηκευμένου δανείου. Τα έσοδα από την πώληση χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δανείου, και το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
  2. Διατήρηση του σπιτικού από έναν από τους συζύγους: Σε αυτήν την περίπτωση, ο ένας σύζυγος μπορεί να αποφασίσει να κρατήσει το σπίτι και να αναλάβει την αποπληρωμή του υποθηκευμένου δανείου. Ο άλλος σύζυγος λαμβάνει το δικό του μερίδιο από την αξία του σπιτικού, είτε σε χρηματική μορφή είτε σε άλλη περιουσιακή μορφή.

Η επιλογή μεταξύ αυτών των επιλογών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση των συζύγων, η επιθυμία τους να διατηρήσουν το σπίτι και η παρουσία παιδιών στο σπίτι.

Σε περίπτωση που οι σύζυγοι δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διανομή του σπιτιού, το θέμα θα καταλήξει στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια θα λάβουν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως οι οικονομικές συνθήκες των συζύγων, οι επιθυμίες τους για το μέλλον των παιδιών τους και η συνεισφορά κάθε συζύγου στην προμήθεια του σπιτιού.

Διαβάστε Επίσης  Σύμφωνο συμβίωσης στη Κύπρο

Εάν το διαζύγιο σας περιλαμβάνει ένα στεγαστικό δάνειο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να συζητήσετε τις επιλογές σας. Ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να εξασφαλίσετε ότι θα λάβετε δίκαιη αντιμετώπιση.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το διαζύγιο και το δάνειο του σπιτιού σας:

  1. Παραμείνετε ψύχραιμοι και συνεκτικοί. Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας για να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις για εσάς και την οικογένειά σας.
  2. Συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο. Ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε δίκαιη αντιμετώπιση.
  3. Διερευνήστε τις επιλογές σας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη διανομή ενός σπιτιού με στεγαστικό δάνειο. Κάντε έρευνα για να μάθετε τι είναι διαθέσιμο και να εντοπίσετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.
  4. Προσπαθήστε να φτάσετε σε συμφωνίες. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να φτάσετε σε συμφωνίες με τον πρώην σύζυγό σας σχετικά με τη διανομή του σπιτιού και του δανείου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την δικαστική διαδικασία.

Η διανομή ενός σπιτιού με στεγαστικό δάνειο μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που συνοδεύεται από συναισθηματικό φορτίο. Με προσεκτική σκέψη και σύνεση, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση με δικαιοσύνη και να κινηθείτε προς τα εμπρός στη ζωή σας.

Οι Υπηρεσίες μας​

Κατηγορίες

Logo δικηγορικού γραφείου Καμουζή

Δικηγόρος
Καμουζής Κωνσταντίνος

Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα